„Шпигел“: Ако приеме България в еврозоната, ЕС ще си създаде още един проблем

Дневник

"Шпигел": Ако приеме България в еврозоната, ЕС ще си създаде още един проблем

„Изглежда, че Европейският съюз е в опасност да си създаде още един проблем, сякаш нищо не е научил от кризата на еврото.“

Това пише германското списание „Шпигел“ в коментар под заглавие „Спорно приемане в еврозоната: Нарастват притесненията, докато България се подготвя за присъединяване към еврото“.

„България има значителни проблеми с корупцията и прането на пари. Въпреки това ЕС се подготвя за приеме страната като следващ член на еврозоната. Мнозина се опасяват, че това е лоша идея“, пишат авторите Ралф Нойкирх и Михаел Зауга.

Статията им, публикувана в германския седмичник, е илюстрирана с плакат от протестите от миналото лято, на който тогавашният премиер Бойко Борисов е изобразен с маска за лице във формата на банкнота от 500 евро.

Двамата журналисти са разговаряли повече от час с доскорошния служебен финансов министър Асен Василев и коментират, че след това „човек на първо място започва да се чуди дали е толкова добра идея България да се присъедини към единната валута“. В текста не се разкрива повече от този разговор.

С едно изключение – когато се разказва какво се е случило след санкционирането на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков:

„Новото правителство на България притества хода на Вашингтон. Но реформаторите не очакват ЕС да използва същия подход. Когато поискал от американците помощ в битката с корупцята, тя пристигнала след 2 дни, разказва Василев. Европа в същото време пише кухи доклади и бездейства, допълва министърът. Той казва също, че не е получил никаква помощ от Германия.“

Не е ясно кога журналистите са разговаряли с Асен Василев, но цитират думите на Борисов „Ако не можете, потърсете ме, ще ви свърша работата“, които той произнесе на 29 август, както и че през ноември България отива за трети път на парламентарни избори през тази година.

„Напълно е възможно ГЕРБ (…) да се завърне на власт. И това ще е катастрофа за Европа. Дългогодишният премиер лично подкопа демокрацията в собствената си страна. Той отслаби независимостта на правораздаването и раздаваше обществени поръчки на местни олигарси. Понеже бе по-дискретен от правителствата в Унгария и Полша, Борисов общо взето избягна остри критики от Брюксел и Берлин. Наследството му ще се усеща в България дълго.“

Нойкирх и Зауга илюстрират това заключение още в началото, като описват, че министър Василев ги е приел в просторна зала за пресконференции „доста интересна история“. „Смята се, че тук предшественикът му е получавал пари вероятно в замяна на политически услуги“ [не се уточнява дали става дума за Владислав Горанов или Кирил Ананиев – бел.ред.].

„Василев описва брутално откровено кризата в политическата класа на страната си. Договори за обществени поръчки, раздавани години наред без конкурси и търгове. Значителен пробем са отсъствието на ефективен контрол и прането на пари.“

Но може ли ЕС да стори да спре или забави приемането на България в еврозоната, питат авторите.

Те припомнят, че в началото на юни София е представила подробен план от мерки за подготовка за приемане на еврото от 1 януари 2021 г. Това е направил Василев, който „е чудесна отправна точка, ако някой се интересува да разбере дали страната му е готова да се присъедини към еврозоната“.

Шансовете този план да се превърне в реалност изобщо не са лоши, пише „Шпигел“. България е покрила всички формални критерии, на които отговарят бюджетният дефицит, държавните дългове и инфлацията, а обменният курс на лева вече е обвързан с еврото.

„Миналата година заедно с Хърватия страната стана част от ERM II и банковия съюз, което означава, че придвижването към еврото е необратимо. Дори ЕЦБ (Еврпейската централна банка) повече няма право на вето. Единствено точният момент може да се подбере подходящо. (…) Но наистина ли има смисъл да се приема държава с продължителни проблеми с корупцията, прането на пари и финансовия надзор“.

Цитирани са евродепутатите от групата на „Зелените“ Свен Гайголд и Даниел Фройнд, които са посетили България, както и Христо Иванов от „Да, България“. Гайголд казва, че страната е добре дошла в еврозоната, но след като си оправи проблемите с корупцията и прането на пари, за да се избегне повторение на ситуацията с Кипър и балтийските страни – член да се превръща в център на голямо пране на пари. Фройнд гледа на процеса като на възможност за България с помощта на Еврокомисията и ЕЦБ да подобри финансовия си сектор.

„България има няколко сектора с комбинация на корупция, лошо управление и пряк или косвен държавен контрол, която предизвика натрупване на загуби и фактори на нестабилност“, обяснява Иванов. Както той, така и други припомнят проблемите за еврозоната, които създаде приемането на Гърция, допълва „Шпигел“. Според изданието водещи политици в България вярват, че Еврогрупата трябва да преразгледа намерението си скоро да приеме България в общата валута.

Тук изниква и името на главния прокурор Иван Гешев, посочван от представители на гражданския сектор и инициативи за борба с корупцията като една от най-големи пречки.

„Многото проблеми пред България не могат да се решат бързо, дори да има мотивация“ (у политиците). Адела Качанова от Българския Хелзинкски комитет е цитирана да казва, че докато той продължава да блокира корупционни разследвания и да защитава политици и олигарси, нищо фундаментално няма да се промени.

Следва цитиране на предпуреждения за несигурност в прогнозите на различни международни институции за запазването на ниска инфлация, структурни проблеми на икономиката, много регулаторни пречки и банков сектор с относително висок дял на лоши кредити.

Евродепутатът от баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Маркус Фебер казва: „Аз съм за това да се изчака по-дълго. Иначе България бързо ще се превърна в поредната Гърция“.

Ханс-Вернер Зин, бивш ръководител на мюнхенския икономически институт Ifo, е още по-критичен: „България видя от Гърция колко е добре, когато ти позволяват да печаташ пари, признавани и в други държави“, което според него е привилегия, която „ще предизвика инфлационен бум“ в България, „който в крайна сметка ще я лиши от конкурентноспособност и ще я превърне в поредния чист получател на пари в един Европейски трансферен съюз“ [така в Европа наричат неприемливата за мнозина идея богати страни като Германия да поемат финансовото бреме от лошо управление в по-бедните страни от еврозоната – бел.ред.].

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s