65 години от въстанието в Унгария

Ognyan Minchev

Днес се навършват 65 години от избухването на въстанието срещу сталинисткия режим в Унгария.

Въстанието е разгромено от нахлулите съветски войски. В Будапеща постепенно се налага режим на „гулаш комунизъм“ – по-мек формат на тоталитарно комунистическо управление, начело с Янош Кадар като генсек на УСРП (Унгарска социалистическа работническа партия).

През същата година антикомунистически бунтове избухват в Познан – Полша. Три години по-рано 1953-та – -избухва въстанието на немските работници в Източна Германия.

През 1968 г. Чехословакия прави опит за мирна еволюция на комунистическия режим като един нов „социализъм с човешко лице“.

Москва отново нарежда агресия – този път на всички армии от Варшавския договор (само Чаушеску в Букурещ отказва). Пражката пролет е разгромена и е инсталиран неосталинистки режим.

През 1977 г. се създава Харта ’77 – демократично обществено движение за граждански права начело с Вацлав Хавел.

През 1980 г. в Полша работниците от корабостроителницата в Гданск излизат на протест. Създаден е първият масов независим профсъюз в окупирана от Съветския съюз Източна Европа – „Солидарност“. За броени месеци „Солидарност“ обединява 10 милиона членове.

Опитът движението на полските работници да бъде разгромено с въвеждане на военно положение през декември 1981 г. води до трансформиране на тоталитарния комунистически режим във Варшава в обикновен авторитарен режим на военно управление – хунта.

Дните на комунистическия режим по съветски модел в Източна Европа и в самия Съветски съюз са преброени. https://conservative.bg/avanti-ragazzi-di-buda-prevod/…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s