България не може да спре криминално-олигархичния контрол върху обществото и държавата

Ognyan Minchev

Поредният рикошет на антиинституционалния глобализъм. Защо се налага подмяна на елитите – в случая в източна Европа, в частност – в България? Поради изцяло погрешна методология на посткомунистическия преход, приложена от господстващата идеологическа ортодоксия на неолибералния глобализъм след 1990 г.

Паралелната трансформация на политическата система от комунистическа диктатура към либерална демокрация и на икономиката – от централизиран контрол към „свободен пазар“ (преди всичко чрез приватизация) отвори комфортни социални пространства за разгръщане на посткомунистическата олигархия на милиционерските генерали в страни като България.

В страни с наличен алтернативен елит (дисидентски движения) и по-добре развита публична административна система (Чехия, Унгария, Полша) тази трансформация бе по-успешна, защото политическият преход бе кратък, а административната система пое управлението при стопанската реформа.

У нас политическият преход бе дълъг поради слабост на алтернативните (демократичните) елити, а стопанският преход се изроди в криминална приватизация поради липса на институционален (вкл. административен и съдебен) контрол. Държавата рухна, а грабежът се осъществи безнаказано.

Второто действие на драмата е ре-институционализирането на милиционерския елит, заграбил собствеността в олигархична мрежа, в установяване на контрол върху крехките, недоразвити и завладяни в зародиш публични демократични институции – т.нар. state capture.

В България процесът започна с „цесията“ на „Химко“ от Мултигруп (1993 г.) и приключи с вербуването и контрола над правосъдието, специалните служби и голямата част от публичните елити от страна на библиотекарско-сарайската инфраструктура зад кулисите (2005-2015 г. приблизително).

Най-значимата приватизация бе приватизирането на механизмите за контрол от страна на Москва върху България.

За постсъветската олигархия, както и за други значими олигархични мрежи глобализацията, изтласкваща в ъгъла потенциала на националната държава да контролира социалните и стопанските процеси – включително чрез средствата на правосъдието – се оказа съвкупност от максимално благоприятни условия за цялостна криминализация на отношенията икономика-политика в обширни региони на света.

Днес в страни като България не съществуват нито достатъчни правосъдни ресурси, нито потенциал на политическата система да ограничи, да не говорим да спре криминално-олигархичния контрол върху обществото и държавата.

Така центровете на контрол върху международните олигархични мрежи – включително тези в Москва, Пекин, както и в целия Запад – получиха огромни възможности за развитие на паралелни, полуофициални и алтернативни на номиналното статукво мрежи.

Oпределени специални служби сега са се размърдали, защото са осъзнали геополитическите рискове на този процес, който протича необезпокояван от никого в продължение на повече от 30 години.

Не съм сигурен доколко е възможно към днешна дата този процес на глобално олигархично-криминално завладяване на страни, държави, региони да бъде обърнато в обратната посока.

Тук не става дума просто за смяна на елити, а за необходимост от промяна на вече наложена обществена система на олигархичен контрол, структурирала стопанството, политическия процес и – до голяма степен – дори социалната йерархия и стратификация, отразяваща се и върху тенденциите на господстващата култура („мутризация“).

Създаването на алтернативна обществена структура ще отнеме време и ще изисква мобилизиране на човешки ресурси и човешка енергия, каквито в общества като нашето има все по-малко. И все пак – всеки опит за разклащане на вече безразделния криминално олигархичен контрол върху общества като българското, контролирани от постсъветската и местната посткомунистическа мафия е добре дошъл!

Стига да сме в състояние да се възползваме от него.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s