Нацията на нахлуващите

Мануела ГереноваОказахме се във време, в което цивилизованият диалог, в който уж трябваше да се ражда истината, е изтикан на заден планСнимка: БГНЕС Оказахме се във време, в което цивилизованият диалог, в който уж трябваше да се ражда истината, е изтикан на заден план

Трябва да признаем, че понякога е трудно да те чуят.

Напоследък често се случва човек да хвърля в лицето на опонентите си и на обществото цялата си страст, факти и аргументи, но думите му да не достигат до околните, а дори и да достигнат, да не ги трогнат особено.

За сметка на това е напълно достатъчно малка, но шумна група хора да нахлуе някъде в разрез с всички закони и етика, за да получи широка трибуна и щедро публично внимание.

Нацията, която „сама си преценя“, вече се превръща в „нацията на нахлуващите“. 

Ако човек не е съгласен с противоепидемичните мерки, няма нужда да ги спазва, още повече да се примирява с тях – просто може да влети в най-близкия мол без маска и без зелен сертификат. Ако пък не е особено широкоскроен, няма особени пречки да нахлуе в ЛГБТИ център и да започне да троши с надеждата, че те, хората, ще го разберат какво има предвид.

Никой не е напълно сигурен как се оказахме във време и място, в което цивилизованият диалог, в който уж трябваше да се ражда истината, е изтикан на заден план. Нещо повече, той, диалогът, е заместен от шумна варварщина, която има своето още по-шумно ехо след това по определени медии.

Вече няма абсолютно никакъв смисъл да се явиш пред публиката подготвен с наръч данни и аргументи, даже по-скоро можеш да си навлечеш присмех и пренебрежение. Както става ясно, има и други начини да получиш щедро внимание и те напоследък включват противообществени прояви.

Подобно поведение дори елиминира и нуждата от предизборни дебати. За да докажеш тезата си, можеш да събереш шепа симпатизанти и да разрушите ваксинационен пункт, да нападнете хора с различна сексуална ориентация или да ударите министър в лицето. За такава агитация не се искат пари, още по-малко – акъл.

Оттам нататък с лекота се задейства Теорията на счупения прозорец – вандализмът води след себе си само още вандализъм. 

Щом групичка от Стара Загора без особени последици влиза демонстративно в мол и открито се присмива на последните пандемични мерки, беше въпрос на време това да се случи и другаде. И се случи – в Шумен и в Габрово.

Да се притесняваме ли за останалите центрове на хора с различна сексуална ориентация? Да, защо не…

Въпросът е докога спазването на закона няма да бъде норма, а нещо напълно опционално и зависещо от настроението, актуалната политическа обстановка или пък последните насоки на здравните власти. Днес законите ти харесват, само че утре нещо в тях не ти пасва на светогледа, затова ще вземеш да ги погазиш. А и няма да си сам – противници на правилата колкото щеш!

В същото време все искаме да сме като онези, „нормалните страни“, само че не се замисляме, че ако там нахлуеш някъде в разрез с всички писани и неписани норми, често след това принудително нахлуваш в някоя килия за 24 часа, а после садиш петунии и метеш улици за назидание.

Най-самоубийствената нация пак се докара до нокдаун

Най-самоубийствената нация пак се докара до нокдаун

Късно е за въвеждане за сертификати, само локдаун би разтоварил болниците

Тук усещането за безнаказаност се комбинира със самочувствието, че си антисистемен играч, който сега ще им покаже на другите що е то бунт. 

Макар че в крайна сметка утре някой ще нахлуе някъде още по-шумно, демонстративно и воден от собствената си идея за право и справедливост. И ще се чувства също толкова уникално и над нещата, защото от постъпката му ще последват само няколко насочени към лицето му микрофона и камери и нищо друго.

За престъплението (защото да газиш законите е престъпление) явно няма наказание, a когато няма наказание, върпос на време е и други да повторят престъплението. 

Затова и измъкването от Синдрома на счупения прозорец не е никак лесно, защото така или иначе никой не си прави труда да поправи вече счупеното, а мнозина трошат със садистична наслада и малкото здраво около себе си.

One thought on “Нацията на нахлуващите

  1. Този „синдром“, скъпи авторе го въведоха миналата година протестиращите под юмрука на пРезидента, „обединител“ на нацията“.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s