Кога ще ги стигнем швейцарците

И има ли защо да се присмиваме на подкрепата им за зеления сертификатСнимка: iStock И има ли защо да се присмиваме на подкрепата им за зеления сертификат

„Tezi sertifikati si gi navrete otzat“, „наи сатаниската държава в света“, „Правото на избор им е вече чуждо. Срам.“, „Ние не сме Швейцария и подобни мароумни решения не ги приемаме!“, „Швейцарска му работа, ням пък“…

Тези виртуозни клавиатурни изпълнения (правописът е запазен) са от коментари във Facebook под медийни публикации с новината, че на референдум в Швейцария мнозинството от гласувалите – над 60% – подкрепя зелените сертификати.

Швейцарците би следвало да имат правото сами да решат по възможно най-демократичния (и любим на Слави) начин дали подкрепят подобен документ, защото това решение ще се отрази най-вече върху техния живот.

Незнайно защо обаче български интернет потребители – защото няма как тези единици да обобщим с „българите“ – решават, че това решение ги засяга пряко и трябва да му се присмеят, да го осъдят и да охулят онези „Tapaci“ (пак цитат от коментар) в Швейцария.

Глупави ли са наистина швейцарците? Не само защото одобряват прилагането на мярка като зеления сертификат, но и по принцип? По-глупави ли са от онези българи, които са скептични спрямо ваксините, медиите и специалистите, които препоръчват ваксинация?

Едва ли. Но това се очертава като позицията на хора, които вече са си „преценили“ и сега, от тази висока позиция, се присмиват и сочат с пръст.

А има ли за какво да се присмиваме на швейцарците? Да видим:

Швейцария е на второ, а ние – на 60-о място в Human Capital Index 2020 (HCI) – докладът на Световната банка, който измерва кои страни най-добре оползотворяват икономиката си и професионалния потенциал на своите граждани, както и какъв капитал се губи заради недостатъчно добри образование и здравеопазване.

Докладът показва, че продуктивността на дете, родено днес в Швейцария*, би била 76% по скалата на индекса, ако то е в добро здраве и получи пълно образование. Това е над средното за Европа и Централния азиатски регион, като дори се наблюдава повишение от 0,71 до 0,76 за последното десетилетие. При България** е обратното – дете, родено в страната ни днес, ще е 61% продуктивно при същите условия. Не само че това е по-ниско от средните стойности, но и за последното десетилетие HCI у нас спада от 0,64 на 0,61.

Да, вероятно ще имаме право, ако кажем, че не е невъзможно да обърнем „резултата“ във второто полувреме, т.е. следващото десетилетие, нали така? Оптимизъм ни е нужен, скептицизъм имаме достатъчно.

И все пак според същия индекс българските деца изкарват по-ниски резултати на сравними тестове (441) в сравнение с швейцарските деца (515 от общо 625 максимални). У нас по-малко деца влизат в образователната система преди основното училище (77% на 104%), а също така по-малко хора имат трета степен на образование – висше или колеж (34% на 51%).

Не, не е шега, а съвсем очаквана прогноза, която ще има своите последици

„Български щам“ звучи ли гордо?

Не, не е шега, а съвсем очаквана прогноза

Що се отнася до продължителността на живота – 87 процента от 15-годишните у нас ще доживеят до 60, а за швейцарците процентът е 95. Същевременно водим в нещо, не унивайте – имаме по-голям шанс да починем между 30 и 70 от сърдечни болести, рак, диабет или хронични респираторни заболявания – 24% на 9% за швейцарците! Браво!

Същевременно харчим по-голям процент от брутния си вътрешен продукт за обществено здраве – 4,2% на 3,8% при швейцарците. Даваме с процент по-малко от БВП и за образование. Но ние си се раждаме научени, нъл тъй?

Естествено, има такива български интернет експерти, за които данните на Световната банка са дяволско творение и заслужават пръскане със светена вода. За тях ще се допитаме до родния Национален статистически институт (НСИ) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за средното възнаграждение у нас и в Швейцария.

Защо? Ами не би ли следвало щом сме по-умни, по-мислещи от швейцарците, да сме и по-богати? Не сме: според ОИСР средният нетен доход на член на домакинство в Швейцария е 3122 долара месечно (37 466 долара годишно, трето място в света)***.

Средната брутна заплата в България според НСИ**** за септември 2021 г. е била 1543 лв. Нетната е 1197 лева, което в долари – по курс от 29 ноември – прави към 690 долара.

Ами хубаво, по-бедни сме, но със сигурност сме по-щастливи. Няма как да не сме, когато сме открили истината за ваксините, вирусите, медиите, света, всичко.

Не и според т.нар. Световния доклад за щастието (World Happiness Report 2021)*****, базиран на данни от допитвания на Gallup. Швейцарците са на 4-то място в света в класацията за най-щастливи народи. Българите сме 56-и.

Ееее… Ама… Ама… Невежеството е блаженство! Това е! Така казват. Та може би наистина ние тук сме гениите, които съзнават колко лошо място е светът, колко е гадно да живееш и как всеки те лъже. И заради това сме по-малко щастливи.

Очаква се над 60% от гласувалите да са "за" документа, доказващ ваксинация или преболедуване

Швейцарците подкрепиха COVID-сертификат на референдум

Очаква се над 60% от гласувалите да са „за“ документа, доказващ ваксинация или преболедуване

Всичко написано дотук е статистика. Статистиката е наука. Като медицината. Когато не вярваш в едното, не вярваш и в другото, та не обръщайте внимание. Това бяха просто разсъжденията на човек, който се опитва да си обясни как се стигна дотук.

Кой сбърка, къде сбърка и най-вече поправимо ли е всичко, което беше объркано. Швейцарците ще се оправят, тях няма какво да ги мислим. За едно са прави недоволните от швейцарския референдум – „ние не сме Швейцария“, вероятно и никога няма да бъдем.

Но може би надежда има. Дайте така да завършим този текст, че аман от скептици.

–-

Източници:

Human Capital Index 2020 – Switzerland 

** Human Capital Index 2020 – Bulgaria 

*** OECD Better Life Index

**** Средна месечна брутна заплата по данни на НСИ 

***** World Happiness Report 2021 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s