Петков и Ковачевски договориха самолетна линия и пет работни групи

Първата среща на българския министър-председател Кирил Петков и новия премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски, Скопие, 18.01.2022
Първата среща на българския министър-председател Кирил Петков и новия премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски, Скопие, 18.01.2022

България и Северна Македония ще сформират работни групи в общо пет области – инфраструктура, икономика, търговия и иновации, евроинтеграция, както и образование и култура. Това стана ясно след първата среща на министър-председателя Кирил Петков и новия премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Те се срещнаха във вторник в Скопие. Основна цел на посещението е опитът за подновяване на активния диалог между двете държави, както и обсъждане на условията за премахване на ветото на България върху началото на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз (ЕС).

„Смятаме, че това са области, които значат много повече за гражданите от всички възрасти, особено за младите“, каза македонският премиер Ковачевски, като уточни, че темата за македонската история ще бъде част от програмата на работната група за култура и образование.

https://www.facebook.com/plugins/video.php

„Когато започнем да работим с точни резултати и когато даваме възможност на хората от нашите две държави да могат свободно да пътуват, свободно да правят бизнес, връзките, включително и коридор номер 8 да станат приоритети, ние всички ще спечелим много“, каза от своя страна българският премиер.

Двамата се споразумяха България да използва и краткото име на съседката си „Северна Македония“ без думата „Република“ отпред.

След като получава независимост от бивша Югославия през 1992 г. страната дълги години се нарича с името Бивша югославска Република Македония (FYROM). След Преспанското споразумение, сключено през 2018 г., тя вече се нарича Република Северна Македония. Оттогава датира и колебанието дали страната да се нарича с „дългото“ си име Република Северна Македония, или само със „Северна македония“. Пресконференцията на двамата лидери дава отговор на този въпрос

Петков и Ковачевски се разбраха да има и авиолиния между Скопие и София.

„До 30 дни ще имаме точните параметри, а до 60 дни линията ще бъде работеща“, каза Петков. Ковачевски добави, че ще се финализира и договорът за трансгранично сътрудничество, с което ще бъде отворен нов граничен пункт при село Клепало.

На 25 януари в София ще се състои съвместно заседание на двете правителства.

https://www.facebook.com/plugins/video.php

На летището в македонската столица българската делегация беше посрещната от външния министър Буяр Османи. Освен министър-председателя в Скопие са още министърката на външните работи Теодора Генчовска („Има такъв народ“), министърът на транспорта Николай Събев („Продължаваме промяната“) и зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин (БСП).

„Посещението на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония е ясен знак за решимостта на българското правителство да започне нов диалог със Скопие и да бъдат очертани следващите стъпки, които двете страни да предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси“, написаха от правителствената пресслужба.

Посещението на Петков идва ден след избирането на новото правителство на Северна Македония и няколко дни след отбелязването на 30-ата годишнина от признаването на независимата македонска държава от България.

На проведения на 10 януари Консултативния съвет за национална сигурност(КСНС) на тема отношенията със Северна Македония при президента Румен Радев представителите на парламентарно представените партии се обединиха около позиция, с която се искат „конкретни резултати“ срещу вдигането на ветото върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз. На него беше потвърдена и досегашната позиция на София, според която Скопие не е изпълнила заложените в Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. условия.

В понеделник Държавният департамент на САЩ излезе с позиция в подкрепа на присъединяването на Албания и Северна Македония към ЕС. От администрацията на президента Джо Байдън опровергаха и появилите се информации за евентуални американски санкции срещу България, в случай че страна не вдигне ветото си.

„Администрацията на президента Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство и сме убедени, че правителствата на Северна Македония и България са поели по пътя на конструктивния диалог, което ще помогне да се разрешат своевременно техните различия“, се казва още в изказване на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс.

ВИЖТЕ СЪЩО: Създаваме „нация от мразещи ни хора“. Петър Стоянов призова за промяна на тона към Скопие

One thought on “Петков и Ковачевски договориха самолетна линия и пет работни групи

  1. Ако не искаш една работа да се свърши, възложи я на комисия. Колкото „историческата“ комисия свърши нещо, толкова ще свършат и новите. От пусто в празно

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s