БЛС да накаже Мангъров и тогава да зове „Не бийте лекарите“

Янина ЗдравковаБЛС да накаже Мангъров и тогава да зове "Не бийте лекарите"Снимка: iStock

Както е тръгнало, следващия път Венци Чикагото или Киро Манхатъна, или всеки, който търси да блесне във Facebook по някаква причина, може да реши да заколи лекар, докато предава на живо с 12 телефона.

Този път се размина с едва 6 телефона, които показаха на цял свят грозна саморазправа с личен лекар, ваксинирал срещу COVID пациент със сериозни сърдечни проблеми. Пациентът е починал 12 дни по-късно от сърдечен арест.

Венцислав Ангелов, известен като Венци Чикагото, нахлува в кабинета на лекаря заедно с вдовицата и започва нещо като граждански разпит. Лекарят моли да не бъде сниман и бута телефона.

Следва спречкване, и по двамата има кръв, а Чикагото тръшва на земята джипито, започва да го души, крещи на лекаря, че ще го убие.

Ангелов, виден громител на „Измамата COVID“ и още купища конспирации, се пробва и като кандидат-президент преди няколко години, но не беше допуснат заради пропуски в документите. Задържан е за 24 часа. Дали ще му бъдат повдигнати обвинения и най-вече какви – предстои да се разбере.

От години насилието над лекари е инкриминирано. Ежегодно има по няколко десетки досъдебни производства, но ефективните присъди се броят на пръстите на ръцете. Нападенията – физически и вербални, са в пъти повече. При абсолютно всеки случай на агресия съсловната организация, в която всички лекари са длъжни да членуват – Българският лекарски съюз (БЛС), излиза моментално с декларация, в която строго осъжда случката и зове прокуратурата да вземе отношение.

Така стана и в този случай. Само че с декларации и зов „Не бийте лекарите“ не става.

Проблемът с насилието над лекари е комплексен – свързан е и с правораздавателната система, и с общото изключително високо ниво на недоверие спрямо институциите и здравната система в частност, с общото усещане за безнаказаност и вакханалията по социалните мрежи – видеото от побоя още си стои на страницата на Чикагото, за да вдъхнови всеки, който смята, че това е начинът да се решават проблеми от всякакъв характер.

Но има доста неща, които самото съсловие може да направи, за да предотврати поне част от нападенията.

Като начало лекарският съюз е крайно време да спре с безсмисления декларативен тон и да предприеме действия.

Конкретно в случая с Чикагото става дума за цялата антиваксърска пропаганда и настроения, за които у нас немалък принос имат и доста членове на съсловната организация. Още с появата на ваксините стотици лекари – и публично, и пред пациентите си, проявяваха, меко казано, недоверие и скептицизъм и в най-добрия случай съветваха хората да изчакат с имунизацията.

Моментът беше решаващ за създаване на нагласи и първоначалната реакция на съсловието изигра съществена негативна роля.

А вместо декларации и празни приказки БЛС можеше да демонстрира действие и да накаже за неспазване на професионалната етика говорителя на антиваксърите в съсловието Атанас Мангъров.

Но не го прави вече над година и половина, включително и при последната и изключително опасна изцепка на доцента, който обяви в национален ефир, че от ваксини у нас са починали над 500 души. Подобни безпочвени твърдения са си уронване на престижа на съсловието и престъпване на професионалната етика, отделно са и изключително опасни.

Вместо това обаче, председателят на БЛС Иван Маджаров обясни, че „Мангъров ползва псевдонаучни аргументи и не цитира научна информация, изповядва конспиративни теории и щом разпространява фалшиви новини, не може да бъде наречен лекар“.

А съсловната организация, на която той е председател, има правомощията да отнеме на Мангъров правото да практикува като лекар или поне да го глоби за разпространението на фалшиви новини. Но не го прави и докато няма санкции, той може да продължи да говори каквото си иска.

И ще го прави, а БЛС ще продължи да чете декларации всеки път, когато антиваксъри бият лекари, вместо със санкции да спре да толерира открито антиваксърство сред членовете си. Или насилието спрямо пациенти.

Защото така стоят нещата и с останалите случаи на конфликти между пациенти и лекари. Нищо не оправдава агресията, но и съсловието би могло да се грижи по-добре само за себе си, а не просто да декларира, че „няма да търпи българските лекари да бъдат унижавани“ и да ангажира актьори за безсмислени клипове „Не на насилието“.

Нелицеприятен факт е, че немалка част от лекарите у нас не знаят как и не желаят да се държат човешки с пациентите си.

Не става дума за начина, по който си вършат работата по същество, а отношението, което демонстрират – двете често нямат нищо общо, но пациентите трудно могат да отсеят професионализма зад обидите, грубостите и дори отказа да се дават елементарни обяснения.

Уплашени и объркани хора и техните близки биха могли да реагират неадекватно, ако са провокирани. Което се и случва. Защото да нагрубяваш, овикваш и демонстрираш превъзходство и власт над уязвими хора също е проява на агресия. Но за БЛС това не е уронване на професионалната етика и от ръководството на съюза нито веднъж не се декларирали, че е недопустимо. 

Въпреки, че според собствения им етичен кодекс, лошото държане с пациентите е недопустимо. 

Защото Чикагото, който за подобна саморазправа заслужава солидно наказание, е прав в едно: потърпевшият личен лекар не е разпечатал листовките на ваксините пред кабинета си, така че всеки да може да ги прочете. Не е и длъжен, но това показва отношение.

И лекарите, и съсловната им организация трябва да разберат, че нормалният контакт с пациентите изисква и тяхното адекватно участие.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s