Накратко за Украйна и Русия

Александър СтояновВсичко, което има да се каже за геополитическия възел в Украйна, събрано в няколко изреченияСнимка: Getty Images Всичко, което има да се каже за геополитическия възел в Украйна, събрано в няколко изречения

Текстът е взет от фейсбук страницата на историка и наш автор д-р Александър Стоянов, описвайки накратко ситуацията с кризата в Украйна и потенциалното нападение на Русия, както и някои от заобикалящите ги аспекти. Публикуваме го с негово разрешение и със заглавие от редакцията.

Няколко бързи бележки за Русия и Украйна:

– НАТО няма да защити Украйна.

– Русия няма да рискува директна конфронтация с НАТО.

– Путин има нужда да изглежда твърд и могъщ пред родната си публика – Ковид и Навални разказаха играта на рейтинга му. Генщабът на Руската Федерация постоянно сънува вътрешни революции и диверсии в своите доктрини. Икономиката на страната още се бори със срива на горивата през 2020/21.

– Русия няма нито възможност да задържи, нито полза да наложи териториалното си разширение в Украйна. Това не означава, че Москва няма апетити към точно определени цели.

– Приказките за изтегляне на НАТО от Румъния и България са журналистически раздут балон. Целта е диалогът да се измести от Украйна към Балканите и последната да остане забравена.

– Позицията на Германия отразява принципния интерес на ЕС – Украйна няма какво да предложи на Съюза, което да си струва нова конфронтация с Русия.

– България има огромен късмет, че влезе в НАТО и ЕС, защото ако днес бяхме като Сърбия, Западът щеше да ни пише бегали.

– Двубоят София-Скопие служи на интересите на Москва и отвлича внимание от Украйна.

– Турция сама по себе си има интерес Украйна да се опре на Русия, но Анкара се е оплела с Москва като пиле в кълчища в Сирия и Либия и не може да мърда в Черно море, без да предизвика буря в Ориента. Още повече че руския туризъм крепи сериозно турската икономика последните две години.

– Една истински силна доза санкции на ЕС и САЩ ще уязвят икономиката на Русия много, но ще я пратят окончателно в обятията на Китай.

Претенциите на Кремъл за изтегляне на НАТО от България и Румъния са абсурдни и там осъзнават този факт

Какво се крие зад нелепите искания на Русия

Претенциите на Кремъл за изтегляне на НАТО от България и Румъния са абсурдни и там осъзнават този фа…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s