Борис Немцов: Путинизмът се крепи на скъп петрол и цензура

Дневник

Дългогодишният опозиционер и остър критик на Владимир Путин беше убит преди 7 години на метри от Кремъл.
Дългогодишният опозиционер и остър критик на Владимир Путин беше убит преди 7 години на метри от Кремъл.

По повод годишнината от убийството на руския опозиционер „Дневник“ припомня негови знакови цитати. Те са публикувани за първи път на 28 февруари 2015 г. Дългогодишният опозиционер и остър критик на Владимир Путин беше убит преди 7 години на метри от Кремъл няколко дни след като каза в интервю, че се бои, че „стопанинът на Кремъл“ ще го убие.

1. В Русия трябва да се живее дълго. И, ако може, щастливо. Но главното е, да се живее дълго. Борбата с Путин не е спринт, а маратон. За маратон са готови само онези, които вярват силно, а такива има малко. Аз имам един проблем – не искам да напускам страната. Обичам Русия. При това без патос. Напук на това, че понякога в Русия е и неудобно, и мръсно, и гадно.

2. За цялата тази имперска параноя един ден ще трябва да платим сметката, всеки един от нас. Запитайте се – лично вие какво спечелихте от анексията на Крим? И ще видите – нищо. Единствено проблеми. И накрая – нужно ли е в съседство да имаме вечен враг? Имам предвид Украйна и нейният забележителен и близък нам народ.

3. Путин умело отглежда у масите робска, крепостническа психика, умело насажда гнусен цинизъм и патернализъм, умело обяснява на народа: стойте си тихо, аз съм най-умният, знам как да ви помогна и най-главното – не ми пречете. Това е катастрофален сценарий за страната. Вместо да подкрепя инициативността и да даде на хората възможност да се реализират, той омота всичко в бодлива тел.

4. Не съм революционер. И не само защото скоро ще стана на 52 години, а основно защото много точно знам, че при революция в Русия се лее много кръв и има непредвидими последици – това е абсолютно реалистичен сценарий. Изобщо не искам кървави последици.

5. Много е трудно в Русия да получиш всичко наведнъж. Страната е консервативна. Хората казват, че живеят лошо, но само да им кажеш: хайде да живеем по-добре, да намалим данъците, да вдигнем на крака частния бизнес, да защитим свободата на словото – и те казват „НЯМА НУЖДА!“ Страната казва: бедна съм, нещастна, но по-добре не ме занимавай, защото ще стане още по-лошо. Трябва да се движим внимателно напред.

6Русия е болна от икономически СПИН. Тя е абсолютно неадаптивна към външно въздействие, впрочем, това е отличителна особеност на всяка авторитарна система. Тя успешно съществува, когато всичко е наред и – подобно на чугуна – се разпада на парченца, когато възникне и най-малкият проблем.

7. Путинизмът се крепи на скъпия петрол и цензурата. Премахнете ли едно от двете, още на следващия ден ще живеем в друга страна.

8. Смятам, че партията на мошениците и крадците не може да съществува дълго. Разбирате ли, всеки народ си заслужава управниците. Русия заслужава нещо по-добро, отколкото власт на мошеници и крадци. Затова „Единна Русия“ няма никакви перспективи. Тази партия не просто ще изчезне, но и нейните функционери рано или късно задължително ще бъдат изправени пред съда.

9. Руската власт се страхува от собствения си народ, руската власт до смърт се бои от масови протести и руската власт прави всичко да има точно такива протести.

10. Главното е да има контрол над властта. И главното е канцелариите навреме да бъдат проветрявани.

Войната в Европа

Всичко за Войната в Европа >

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s