Украйна получи за пръв път военна подкрепа от Германия и продължава съпротивата срещу руската агресия

Иво Инджев

Днес е ден четвърти откакто руските завоеватели не могат да завоюват Украйна, какво остава за сърцата и душите на нейното население, което на места се изправи без оръжие пред руските танкови колони, а другаде, като в Харков, обстрелва нашествениците от прозорците си с огнестрелно оръжие и коктейли, наричани и до днес по ирония на съдбата “Молотов”. 

Названието им води началото си от отбранителната война на Финландия през зимата на 1939 година. Министър-председателят Вячеслав Молотов, изпълнявайки волята на Сталин, заявява цинично в Лигата на нациите (преди СССР да бъде изгонен от организацията заради агресията), че съветската авиация не бомбардира Финландия, а хвърля колети с храна на населението, което “освобождава”. На което “освобождаваните” отговарят за “мезе” към тези колети с бутилки със спирт със запален фитил срещу танковете на Червената армия. 

В околностите на Чернигов мирното население се опита да спре руските танкове. https://www.unian.net/war/na-chernigovshchine-mirnye-zhiteli-pytalis-ostanovit-vrazheskie-tanki-video-novosti-donbassa-11720320.html

Както и в Корюковка.

https://www.unian.net/war/na-chernigovshchine-mirnye-zhiteli-pytalis-ostanovit-vrazheskie-tanki-video-novosti-donbassa-11720320.html

Украински роми пък успели да отмъкнат цял танк от окупаторите. Това се е случило тази нощ, на 27 февруари край Каховка, в село Любимовка, Херсонска област.

Самата украинска армия продължава да “изненадва” самоуверените окупатори, като не само отказва да се предаде, както я призова Путлер, но и не допуска никой от големите градове на страната да бъде завладян от тях. 

Най-близко до вероятността да попадне в ръцете на нашествениците е втория по големина град Харков. Намира се само на 50 километра от руската граница. По улиците му се водят боеве и не е ясно какво ще се случи в близко бъдеще. Съпротивата очевидно е яростна.

Дори и нападателите да успеят да превземат града, при тази нагласа на защитниците и населението на град с размерите на София, перспективите Харков да бъде “умиротворен” от военнопрестъпниците, наричани “миротворци” от Кремъл, е близо до нулата.

Харков е “горещата новина” за световните медии. Сайтът на най-тиражния германски вестник “Билд” (в който работи на висока позиция една от дъщерите ми), поставя акцент върху боевете в града.

Изданието показва солидарност с украинците като цензурира в най-буквалния смисъл снимките на германски футболисти от “Шалке 04”, спонсорирани от “Газпром”.

Вместо логото на руската корпорация сайтът “Билд” изписва на немски “Свобода за Украйна”.

Не само символично, но и в практически смисъл на думата, истинската голяма новина от Германия е, че за първи път от Втората световна война страната реши да напусне своя десетилетен неутралитет при снабдяването с оръжие на държава по време на въоръжен конфликт.

Последиците от добавянето на германската тежест на кантара са непредвидими. Но фактът, че Германия премина своя Рубикон в самоограничаването на подкрепата си за Украйна, е сред най-съществените международни реакции срещу руската агресия, разчитаща на разединение в “западния блок” (изразът вече се употребява от руската пропаганда и отразява “прозрението” й за единството на демократичния свят).

Като човек, който е далеч от опасностите на руската агресия, нямам право на украински гръб да изразя позиция в смисъл “всяко зло за добро”. Ето защо давам думата на украинец и на неговото послание на руски език – като за българските русофили. Авторът Дмитрий Чернышев “благодари”  саркастично на Путин, че в крайна сметка въпреки похарчените през години трилиони рубли за милитаризация “ударът на една от най-страшните армии в света не се е оказал толкова страшен”:  

 

“Спасибо Путину за чудовищную российскую коррупцию.

Спасибо, что толстожопые генералы и чиновники разворовали 90% из тех триллионов, которые Россия потратила на армию.

У пенсионеров, врачей и учителей отняла деньги и все просрала.

Поэтому удар одной из самых страшных армий в мире оказался не таким страшным. Все разворовано.

Вундервафли заканчиваются. Самолеты заканчиваются. Танки заканчиваются. Солдаты голодные.

Воевать никто не хочет”.

На финала оставям едно съобщение, което не се потвърждава на този етап от други източници. Според изданието “Сегодня“, разпространено от канала Telegram, Путин е уволнил Началника на генералния щаб на армията Валерий Герасимов. Той е стар познайник на Путин от времето на войната срещу Чечня преди повече от 20 години и от 10 години насам е на този висш пост в руските въоръжение сили. Отговаря за “операцията” срещу Украйна.

Ако новината се потвърди, това означава, че Путин признава неуспеха на своята “светкавична война” срещу Украйна. Засега – косвено.

Всъщност въпросът кога ще бъде победена Украйна все по-често се задава в руските социални мрежи паралелно с хипотезата, според която Путин може да не дочака такова събитие като президент, ако украинската упорита съпротива ерозира морала на армията му и на населението, което е притихнало в очакване на събитията, но без гаранция, че недоволството му може да избухне под натиска на провала на бруталната авантюра срещу славянска Украйна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s