Според Путин Западът постъпва с Русия като с Джоан Роулинг

Ангел Петров

Руският президент Владимир Путин обвини Запада, че се опитва да „изключи“ Русия, както е правил с автора на детски книги Дж. К. Роулинг.

Сравнението в негови коментари по държавната телевизия бе опит за паралел между санкциите, наложени на Русия заради войната в Украйна, и споровете около крайни коментари на Роулинг, автор на известната в цял свят и продадена в стотици милиони екземпляри магьосническа поредица „Хари Потър“.

С думите си той опита едновременно да вземе отношение към темата за т. нар. култура на изключването (cancel culture).

Има се предвид отказът от взаимодействие с хора и организации, които използват определен, съдържащ реч на омразата или други дискриминационни белези, език, включително по въпроси като правата на малцинства, равенството между половете, расизма и други.

Всичко, което трябва да знаете за: Войната в Украйна (653)

„Наскоро авторът на детски книги – публиуват се по целия свят – бе изключена само защото не удовлетворяваше нуждите на правата на половете,“ каза Путин. С думите си той търси паралел между Роулинг и управляваната от него държава, повела война срещу югозападната си съседка, в който загиналите и по официална информация вече са четирицифрен брой, а градове като индустриалния център Мариупол са в голяма степен унищожени, докато над 100 хил. души са под обсада.

„Днес се опитват да изключат страна на 1000 години. Говоря за прогресивната дискриминация срещу всичко, свързано с Русия,“ обяви президентът, като говореше и за руската музика и литература. Президентът вероятно има предвид решения като отказа от сътрудничество на баварската държавна опера с дирикетна Валерий Гергиев и сопраното Анна Нетрепко заради това, че не са се дистанцирали от войната на Путин. Според държавния глава културата на изключването била като горенето на книги от нацистите през 30-те години на миналия век.

Всъщност под „изключването“ на Роулинг се има предвид дистанцирането на публични фигури (и поне една гимназия, чиято сграда носи името ѝ) от нея заради спорните ѝ възгледи за по въпросите на трансджендър общността и рисковете да се „подкопае правната дефиниция на пола и замяната ѝ с джендър“ – дискусия, позната и в Източна Европа.

Сравнението достигна до Роулинг, която написа в „Туитър“: „Критиката на западната култура на изключването може би не звучат най-добре, казани от онези, които в момента избиват цивилни заради престъплението на съпротивата или които хвърлят в затвора или отравят критиците си.“ Към тази публикация с хаштаг за подкрепа на Украйна имаше прикачен линк към текст на Би Би Си за най-известния критик на Кремъл Алексей Навални.

Роулинг по-рано обеща дарения до 1 млн. британски лири (1.2 млн. долара) за съоснована от нея фондация за децата в Украйна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s