Съветниците на Путин се страхуват да му кажат истината за Украйна

Руският президент Владимир Путин не е информиран правилно за хода на войната в Украйна, смятат тайните служби на САЩ и Великобритания. Според техните сведения съветниците на Путин се страхуват да му кажат истината.

Руският президент Владимир Путин

Според преценките на американското правителство и на британското разузнаване руският президент Владимир Путин не е информиран правилно за хода на войната в Украйна.

Путин не знае какво става в Украйна?

Позовавайки се на данни на разузнаването, директорката на комуникациите в Белия дом Кейт Бедингфийлд заяви във Вашингтон следното: „Смятаме, че съветниците на Путин не го информират правилно за това колко зле се представя руската армия и как санкциите парализират руската икономика“. По думите ѝ съветниците на Путин се страхуват да му кажат истината за хода на войната в Украйна.

Запитана защо американското правителство разкрива тази информация, Бедингфийлд заяви, че това се прави с цел да се допринесе за цялостната картина и да бъде осъзнато, че нападението над Украйна е голяма стратегическа грешка на Русия.

„Путин е преценил ситуацията напълно погрешно“

„Смятаме, че съветниците на Путин се страхуват да му кажат истината“, заяви и Джереми Флеминг, ръководител на британската разузнавателна служба GCHQ. Има данни, че моралът на руските войници е нисък, а екипировката им – лоша, добави Флеминг. Според сведения на разузнаването руски войници в Украйна отказват да изпълняват заповеди и саботират собственото си военно оборудване. „Путин е преценил ситуацията напълно погрешно“, заяви още Флеминг.

„Една от ахилесовите пети на автокрациите е, че в тези системи няма хора, които да казват истината на властимащите. Мисля, че точно това виждаме в Русия„, заяви на свой ред и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

*****

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s