„Български възход“ под командването на Янев

Стефан Янев в Министерски съвет
Стефан Янев

Бившият служебен премиер и военен министър Стефан Янев обяви създаването на нова политическа партия, която ще учреди с „група свои съмишленици“. Тя ще се казва „Български Възход“ и ще бъде учредена на 5 май. Това съобщи Янев в събота в профила си във Фейсбук.

Стефан Янев беше назначен за военен министър в кабинета на министър-председателя Кирил Петков, но през март беше освободен от поста си заради противоречивите си действия и изказвания относно войната в Украйна. 

Неговата позиция в подкрепа на Русия беше приета за компрометираща България като член на НАТО и ЕС. Още тогава той каза, че има намерение да прави своя политическа формация.

Новата партия си поставя за цел да отстоява достойно името на България и да постави ново начало, което ще е белязано от „непрекъснато развитие напред“.

„Нашата кауза е за повече справедливост, за истинска демокрация, за суверенитет и национално достойнство!“, написа той.

В съобщението си Янев описва дълбоките кризи, в които според него се намира страната – демографска катастрофа, икономическа криза, социална система, която е пред колапс, неефективна образователна система и политическа система, подкопана от корупция. Той отправя критики и към всички останали политици, като пише, че в България няма „смислено политическо лидерство“, нито „автентичен политически елит“.

Стефан Янев беше назначен на поста на военен министър в редовното правителството на Кирил Петков от квотата на „Продължаваме промяната“. Преди това той беше назначен от президента Румен Радев за служебен премиер в двата кабинета, които управляваха между парламентарните избори през 2021 г.

Стефан Янев беше начело на министерството на отбраната и в служебния кабинет на Огнян Герджиков през 2017 г., когато беше и вицепремиер. Преди това той беше секретар на президента Радев по отбрана.

One thought on “„Български възход“ под командването на Янев

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s