„Газпром“ се превръща в паравоенна организация

Струва ми се абсурдно как в условията на войната една структура като „Газпром“ се превръща в паравоенна организация, каза в телевизионно предаване изпълнителният директор на „Овъргаз“ Сашо Дончев.

Той посочи, че наскоро се е завърнал от посещение в Германия, където е разговарял с представители на няколко газови компани.

„Всички бяха единни в едно – че някога руският газ ще се върне в Европа, но никой няма да вярва на „Газпром““, допълни Дончев.

Според него искането за плащане в рубли няма никакъв смисъл и това е само показване на мускули от страна на руския президент Владимир Путин.

Дончев смята, че въпреки някои изключения, като италианската газова компания Eni, повечето клиенти на „Газпром“ няма да приемат да плащат в рубли. Той е на мнение, че „Булгаргаз“ трябва да отиде на арбитражно производство срещу „Газпром“.

Дончев призова правителството да не се занимава с осигуряването на газ, а да остави това на търговците.

„Не е държавата субекта в търговията, тя не разбира от тези неща. Участието на държавата в търговията винаги мирише на корупция. Занимавайте се с вашите въпроси, оставете търговията на търговците“, каза бизнесменът.

Дончев посочи, че проблемът на България е липсата на свободен газов пазар и „заслуга“ за това имат всички български правителства. Той успокои, че газ за България ще има, защото страната потребява малки количества.

„Имаме добра инфраструктура и няма нито една причина за тревога“, каза още бизнесменът.

Той очаква през тази година цените на газа да са около тези на „Газпром“, но не по-ниски, но за следващата година България да получава много по-евтино синьо гориво. В отговор на въпрос, Дончев подчерта, че не е задължително да има корупция, когато има природен газ.

„Борисов никога не е разбирал фундамента на свободното и демократично общество. Беше му достатъчна неговата улична култура, за да управлява тази държава. ГЕРБ спекулират с термина посредници, защото всеки по веригата нещо е допринесъл“, подчерта още бизнесменът.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s