Северна Македония ще е рубиконът за правителството

Милен Любенов

"Това, което липсва, а е най-важното за разрешаване на този въпрос, е добронамереност."
„Това, което липсва, а е най-важното за разрешаване на този въпрос, е добронамереност.“

Политологът доц. Милен Любенов, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, коментира по БНР доколко стабилно е правителството и кои са рисковете за управляващите.

Северна Македония ще е рубиконът за правителството. Натискът се засилва. Това вето е контрапродуктивно, то е такова от самото начало. Засилва се и недоверието от двете страни, виждаме провокации и от македонска, и от българска страна. Това, което липсва, а е най-важното за разрешаване на този въпрос, е добронамереност.

Решаването на въпроса за ветото пред Северна Македония е в прерогативите на правителството. Темата за Република Северна Македония се оказва пречка за развитие на нормални отношения между партиите в управляващата коалиция.

Виждаме, че две от партиите поставят червени линии по този въпрос. Единственият начин да се стабилизира правителството е да започне да работи на пълни обороти с активна законодателна дейност и да подсили своя експертен капацитет в правителството и в Народното събрание

Хората не желаят предсрочни избори, защото желаят реални резултати. Хората искат лидерство, искат резултати и професионализъм. На хората им омръзна да ходят на избори, омръзна им да ходят по протести.

Успешните управления са тези, които поставят фокус върху управлението, което да дава резултати. Очевидно това е една от слабостите на това правителство и то се дължи на неспособността на партиите в коалицията да синхронизират дейността си и да подсилят капацитета си, че да дава резултати.

Не мисля, че управляващата коалиция може да бъде свалена с протести, единственият начин това да стане е като се самосвали. Най-големият проблем пред коалицията е постоянното вътрешно напрежение между отделните партии, което е по различни поводи.

Правителството трябва да демонстрира по-голяма увереност в това, което прави. Политическото време на кабинета „Петков“ е поне до есента.

Инфлацията е привнесена. Каквито и мерки да бъдат предприети от управляващите, те едва ли ще доведат до видим ефект, но най-важно е антикризисните мерки да са насочени към най-уязвимите групи от обществото, а не да бъдат раздавани пари на отделни браншове.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s