За знанието като патриотизъм

Евгений Кънев

Намаляването на огромната маса бедни и невежи хора у нас и превръщането й в средна класа е висша проява на български патриотизъм.
Намаляването на огромната маса бедни и невежи хора у нас и превръщането й в средна класа е висша проява на български патриотизъм.

Честит празник на буквите, просвещението и Знанието!

Отношението към знанието е отношение към живота. Знанието създава стойност на личността и осигурява нейната независимост. Имущество може да се открадне, но знанията не. Великият психоаналитик Ерих Фром го е формулирал: „Да имаш или да бъдеш“.

Векове е имало битка между тези два пътя в живота. Едни хора придобиват знание, което да им осигури блага; а други – чрез вграждане в йерархии и мрежи – да ги получат чрез преразпределение.

Първите искат правила за всички и предвидимост, за да могат да създават или придобиват нужните блага. А вторите са предпочитали хаос и/или беззаконие, за да разчитат на други хора, които да осигурят в тяхна полза преразпределение на благата.

Историята на човечеството е история на пътя на знанието до все повече хора. Така се е увеличавал броят на хората, които искат свобода и ред, за да произвеждат с придобитото познание, а останалите са се организирали да се сдобият с продукта на първите. Едните са се борили за управление чрез закони, а другите – за управление от група или един човек, който да им набави благата, които нямат.

Но с разпространяване на знанието, човешките права са се разширявали от социалните върхове към низините, а отговорността пред закона – от социалните низини към върховете.

Хората на знанието искат все повече знаещи хора, които да оценят техния продукт и така да получат по-висока стойност, а хората с „връзките“ искат по-малко знаещи хора, за да могат по-лесно да стигнат върха на социалната йерархия и така да придобиват стойност.

В това е и драмата на България днес: че съвсем целенасочено клептократичният политически елит е заинтересован от поддържане на голяма маса от невежи хора, която да бъде манипулирана да гласува за и слугува на този елит срещу трохите под масата.

Защото знаещият човек е самостоятелен и може сам да осигури своето благоденствие. И затова не може да бъде манипулиран постоянно и така става враг на клептокрацията.

Ето защо намаляването на огромната маса бедни и невежи хора у нас и превръщането й в средна класа е висша проява на български патриотизъм, а всеки един политик трябва да бъде оценяван за своя патриотизъм само чрез този аршин.

Всичко друго е гъделичкане на националното самочувствие и отклоняване на вниманието от софрата, за са се радват тези хора на трохите под нея.

България ще стане просперираща държава, когато знаещите хора – вместо да разчитат само на себе си – се обединят срещу високо-организираното малцинство на „втория начин“ и цел – преразпределение на чуждия продукт.

Само солидарност на знаещите ще спаси и защити техния труд и продукт. А с това и бъдещето на България.

Честит празник на знанието и знаещите!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s