Кой задейства бомбата с дистанционно управление

Владимир Левчев

Слави Трифонов трябва да си дава сметката, че постави партията си в положението на терорист самоубиец, защото на следващите избори вероятно няма да влезе в парламента.
Слави Трифонов трябва да си дава сметката, че постави партията си в положението на терорист самоубиец, защото на следващите избори вероятно няма да влезе в парламента.

Още от самото начало на съществуването на кабинета Кирил Петков беше ясно, че ляво-дясната коалиция – включваща и „Демократична България“ (ДБ), и БСП – граничи с невъзможното и че Слави Трифонов е една бомба със закъснител. Петков имаше почти непосилна задача на балансьор, който при това трябва да свърши важни неща в изключително тежки международни условия.

Начинът, по който Трифонов внезапно свали кабинета, и подбраният за това момент, в който трябваше да се вземат ключови за страната ни решения, навяват подозрението, че бомбата не е била просто със закъснител, а е била с дистанционно управление. Защо тя бе задействана точно сега, след 6 месеца привиден мир в управляващата коалиция?

Освен големите пари, за които вече стана ясно, има една основна външна причина за избухването на бомбата в този момент. И тя – по-всичко изглежда – е в Москва. От там, не от вчера, идват много конци, дърпащи живота у нас – конци, прекарани през сараи, газови тръби, разнообразни спящи клетки и очевидни провокатори (като К. Костадинов) .

Благодарение на своята тактическа грешка със спирането на газа за България и благодарение на това вече бивше правителство, изведнъж се оказа, че страната ни не е била така фатално привързана към Москва, със здравия робски синджир на тотална енергийна зависимост. 

Изведнъж се оказа, че можем да имаме, и то веднага, съвсем достатъчни количества газ – дори по-евтин от руския – от Азербайджан и от терминалите за втечнен газ в Гърция. Това скъсване на синджира (тук си мисля и за символичното кученце, подарено от Бойко Борисов на Големия брат в Москва, и за нашето послушно построяване на турския поток от Москва към Белград, вместо на конектора с Гърция) – това рязко и внезапно скъсване на синджира не се прощава лесно. И всички спящи клетки и задкулисни зависимости бяха веднага задействани.

Има още една важна причина за внезапното експлодиране на бомбата с дистанционно управление. (Разбира се, Слави Трифонов трябва да си дава сметката, че постави партията си в положението на терорист самоубиец, защото на следващите избори вероятно няма да влезе в парламента.)

Тази не по-малко важна причина е свързана с войната на Москва срещу разширяването на ЕС. И по-специално – разширяването на съюза в смятаната от Москва за своя сфера на влияние бивша Югославия – или Западните Балкани.

Очевидно влизането на Република Северна Македония и Албания в ЕС е червена линия за Путин. И в момента, в който това правителство постигна голям успех и на този фронт (освен на енергийния) и благодарение на работата на кабинета Петков, Европейският съюз, който е под френско председателство, се ангажира със защита на българските искания в спора с Република Северна Македония, бомбата в правителството трябваше да избухне.

„Коалицията“ на свалилите правителството ( макар че го взриви Трифонов) е не по-малко странна от бившата управляваща коалиция. И всеки в нея има своите лични интереси – шоуменът, любим на мафията, Пеевски, дошъл специално да натисне бутона, Борисов, който се страхува, че промените в КПКОНПИ могат да го доведат до съд, Копейкин – редникът, и Митрофанова – офицерът на тихия путински фронт у нас. Но свалянето на правителството всъщност беше подкрепено и от президента.

Кирил Петков първо беше обявен за национален предател от шоумена, но всички останали в новата четворна коалиция му пригласяха. Първо – Петков нещо бил правил тайно от парламента, договарял се с Макрон и бил национален предател, после пък обратното – защо той лично не се бил ангажирал да приеме френското предложение, а прехвърлял отговорността на парламента

Накрая, след като свалиха Кирил Петков, Борисов се опита да си присвои заслугата за приемането на френското предложение, докато Петков, чието правителство свърши работата, пак си остана лошият човек, предателят и т.н. Подлостта на политиците е безгранична.

Всеки си прави (по добре или по-зле) някакви лични сметки. Ясна е играта на Копейкин – освен че той е единственият отявлен враг на ЕС, НАТО и западната демокрация, така той може да увеличи присъствието си в следващия парламент.

Причината е политическата неграмотност на определена прослойка от населението у нас, неграмотност, подпомагана активно и от руската пропаганда. Заедно с Копейкин и президентският човек Янев, който категорично отказа да нарече войната „война“ и послушно повтаряше путиновата формулировка за „военна операция“, има шанс да получи доста места в следващия парламент. Така, заедно с БСП, можем да имаме едно де факто проруско мнозинство.

Партията на Слави Трифонов се самовзриви по една или друга причина. За ДПС е ясно защо участва в свалянето на правителството – те твърдо стоят зад Пеевски. (Интересно защо им е така трудно да се разделят с него? На този въпрос може най-добре може да отговори, но няма да отговори, Ахмед Доган.)

А Бойко Борисов? Каква е неговата игра? Той е човек с политическа интуиция и би трябвало да знае, че свалянето на Кирил Петков в този момент само ще повдигне рейтинга на „Продължаваме промяната,“ а и на „Демократична България“.

Има го страха на Борисов от съд, който вече споменахме. И от подготвяните промени в КПКОНПИ. ( Впрочем основна топла връзка между ДПС и Борисов е главният прокурор Гешев. А това правителство беше решено да намери начин за някаква отчетност на главния прокурор, което вече от много години изисква от нас Европейският съюз, а ние упорито не го правим).

От друга страна Борисов вероятно се надява, че ще спечели следващите избори. (Макар че свалянето на правителството от такава „четворна коалиция“ , силно ще повдигне рейтинга на ПП и ДБ, които не искат да се коалират с него.) Може би Борисов се надява да състави правителство, още при завъртането на парламентарната рулетка в този парламент – разбира се с ДПС, но ако е възможно да привлече и другите две катогерично про-евроатлантически политически сили.

При всяко положение, ако трябва да се спекулира с думата национално предателство, а това постоянно се правеше и се прави по адрес на Петков, истински национални предатели са тези, които заради някакви лични (или чужди) интереси жертват България – европейски субсидии, национална сигурност, национални интереси на Балканите, енергийна независимост, като хвърлят страната в предизборен хаос и несигурност точно в този момент. 

Ясно е, че без парламент, който трябва да взема жизнено важни за страната решения, и с ново служебно правителство, влакът ни отново ще спре в нищото.

Все пак, дори и взривен с дистанционнно управление, кабинетът „Петков“ постигна двете неща, заради които беше свален. Преди няколко дни започна тестването на конектора с Гърция, който скоро ще проработи и ще ни направи напълно енергийно независими от Москва.

Eдна нова парламентарна коалиция ( про-евро-атлантическа – както сам Копейкин я определи) гласува предложението на „Демократична България“ за приемане на френското предложение за спора с Република Северна Македония. А това предложение е голям шанс за нас, защото нашите искания с него стават общоевропейски.

Това би гарантирало и разширяването на ЕС на Балканите, което Русия искаше да предотврати.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s