България плаща висока цена за липсата на върховенство на закона

Чували сте множество истории за бизнеси, атакувани от хора с власт, които използват държавни институции, за да тормозят, изнудват, рекетират, каза Херо Мустафа пред представители на бизнеса

"Една много малка група създаде система, която обогатява олигархичната класа и превзема държавните ресурси", каза американският посланик Херо Мустафа
Васил Минков

„Една много малка група създаде система, която обогатява олигархичната класа и превзема държавните ресурси“, каза американският посланик Херо Мустафа    ©  Надежда ЧипеваБюлетин Легал Компас Легал Компас

Темата накратко

  • Липсва напредък в сферата на върховенството на закона, каза американският посланик в България Херо Мустафа.
  • Реформите, изготвени от правосъдния министър Зарков, са първата важна стъпка за промяна, според посланици.
  • Бизнесът също има ключова роля в борбата с корупцията.

Корупцията е „ракът на обществото“, който спира икономическото развитие на България, а постигане на върховенство на правото е най-голямото предизвикателство пред приемането на страната в Шенген и еврозоната.

Това стана ясно от думите на участници в конференцията „Върховенството на закона и бизнес средата в България“, организирана от Американската търговска камара в петък. Установяване на върховенство на закона е необходимо условие за подобряване на икономическата среда у нас, а решаваща роля за тази задача има и бизнесът, изтъкнаха посланиците на редица западни държави, както и представители на търговски организации.

Законопроектите, подготвени от Министерството на правосъдието във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост, са важна стъпка към тази цел и трябва своевременно да бъдат разгледани от парламента.

С този призив служебният министър на правосъдието Крум Зарков откри събитието. Времето и политическата воля са двата основни фактора, от които зависи дали това ще се случи, а „най-силната гаранция е, че българското обществено мнение ще настоява за тях“, каза още Зарков.

Той посочи бавния напредък по темата, като едва в четвъртък на първо в четене в комисия мина Законът за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор, който по думите му се отлага от 2009 г.

Херо Мустафа: Все още няма осъдени сред обвинените по „Магнитски“

България сега е позиционирана за дългосрочен успех по-добре от всякога, но липсва напредък в сферата на върховенството на закона, каза американският посланик в България Херо Мустафа.

В началото на нейния мандат преди 3 години и половина, който скоро приключва, да се говори за корупция тук е било табу. „Трудно е да се реформират институции и да се премахнат дълбоко вкоренени интереси“, каза тя. Бизнесът и обикновените граждани обаче посочват корупцията като основен проблем в страната.

„Една много малка група създаде система, която обогатява олигархичната класа и превзема държавните ресурси“, добави още Херо Мустафа.

„Бизнес общността знае колко е трудно, чували сме го – и ние, и другите търговско-промишлени камари са го чували – от толкова много инвеститори: че виждат огромен потенциал в България, но се страхуват, че правата им няма да бъдат защитени, ако попаднат в съдебен спор. Чували сте множество истории за бизнеси, атакувани от хора с власт, които използват държавни институции, за да тормозят, изнудват, рекетират. Чуваме за адвокати с куфарчета, за задкулисни сделки, за рушвети. Чуваме за непрозрачни обществени поръчки и покупки от властта, натъкмени за конкретен кандидат. За фаворизиране при държавните договори. Знаем това от първа ръка, чуваме го от нашите компании“, каза Мустафа.

Тя подчерта, че САЩ стоят зад своите обвинения по закона „Магнитски“. „Отнехме визи от българи заради корупция.“ По думите й обаче е показателно, че сред тях в България няма осъдени за корупция, някои от лицата дори продължават да заемат позициите си.

Време е за малко политическа воля и да бъдат приети необходимите промени, каза още посланикът. И добави, че все пак справянето с корупцията не е крайна цел, а дългосрочен процес, който изисква постоянна бдителност. А събирането на толкова представители на различни организации е сигнал, че темата е приоритет за бизнеса и обществото.

Корупцията спира развитието

„Според някои бизнесмени добрият министър или президент е този, на когото можеш да се обадиш, и той разрешава проблемите ти. Това обаче е знак, че институциите не работят добре“, смята Щефан Рьокен, временно управляващ посолството (шарже д’афер) на Германия в България. Компаниите трябва да могат при необходимост да се обръщат към една ефективна държавна администрация. „Реформите, изготвени от министър Зарков, са първата важна стъпка. Надявам се парламентът да отговори на очакванията“, каза Рьокен.

„България има много предимства за чуждестранните инвеститори, но често отпада в много начален етап на селекцията им именно заради лошата си репутация за ширеща се корупция. Не е важно само да се приемат закони, трябва да се показват резултати в борбата с корупцията и добри примери“, каза Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестициите.

Когато компании се представят добре в България, те не искат вниманието да се привлича към тях от страх да не станат обект на натиск. „Първо идват бандитите, а после и политиците“, отбеляза Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата.24 часа7 дниЧетеноКоментираноПрепоръчвано

Д-р Мая Найденова от Германо-българската индустриално-търговска камара и водещият на дискусията Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията пък дадоха пример със закона за защита на лицата, подаващи сигнали за корупция, който по думите им е „фундаментален“ и отдавна се прилага от големите международни компании. Отхвърлянето му от българския парламент обаче показва липсата на напредък с ключово законодателство срещу корупцията.

Много бизнеси през годините са се отказали да участват в обществени поръчки, тъй като смятат, че са нагласени и нямат шанс да ги спечелят. Бавните административни процедури също са пречка пред привличането и задържането на инвестиции. Компаниите трябва да имат усещането, че правата им са защитени, а когато казусите им с години остават нерешени, това се разчува и отблъсква инвеститорите, допълниха още участниците в дискусията.

One thought on “България плаща висока цена за липсата на върховенство на закона

  1. Има един единствен начин за справяне с корупцията. Той е намалаване на паричната маса и преминаване към разплащане изцяло по банков път. Преди 25 години един министър на финансиите /Муравей Радев/ го каза, но явно не беше в час за щенията на Иван Костов и след това всичко отиде в глуха улица. А колко е просто – всяка сделка над 1000лева или друга подобна сума да само по банков път. Пари в брой над такава сума /или равностойността им в друга валута/ – се конфискуват. Пенсии само в карта. Плащане в магазин само с карта. Какво ще правят тези с куфарчета? Ще траябва да носят кюлчета, пръстени с диаманти. Но това са активи които са трудно реализируеми. Още през 90-те години когато пазарувах в Германия с банкнота от 100 марки касиерката ме оглеждаше. Всички други пазаруваха с карти. И най важното – преминаване с картово разплащане / със смартфони/ ще ограничи до минимум банковите обири. Ако в касата на магазина /бензиностанцията/ има оборот само от няколко хиляди лева, кой ще прави обир. Но корупцията е процес на даване и приемане и никоя от двете страни не иска този процес да приключи. Нито депутати, нито бизнесмени, никой. Само бля, бля. И най-вече тези, които крещят срещу корупцията вероятно са отбити от цицката.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s