Илияна Йотова се опита да очерни бялото в името на червеното единство в отчет пред Червения площад

Иво Инджев

Телевизията предимно се гледа, но днес главно слушах. Вслушах се в речта на вицепрезидента Илияна Йотова, която тя дръпна под формата на диалог с водещия в студиото на БНТ. И си рекох, че ми напомня на нещо познато на целия свят.

Прилича ми метафорично на египетските пирамиди, на храмовете на маите или на кхмерите. Не по-тяхното величие, вечност и дори не по красота. Но не бързайте да ме съдите, че съм се присъединил към водещия Любенов, който се скъса да й прави комплименти.

Йотова борави със словото и пропагандните си тези с точно напаснати блокове до милиметър. Говори сякаш чете внимателно премислен и редактиран до всяка запетая текст. Лист хартия не можеш да вкараш между блоковете на мисълта й- точно както при пирамидите в Египет, храмовете на маите в Централна Америка, но инките на Мачу Пикчу в Перу или на Ангкор Ват в камбоджанската джунгла, най-големият религиозен паметник в света и до днес.

С такива правилни, завършени, изгладени до съвършенство изречения говори Йотова, сякаш още чете от аутокюто в БНТ, където беше диктор дълги години. Не се сещам някой да е по-добър от нея в този бизнес у нас. Навремето Филип Димитров се смяташе за уникален с това, че в импровизирания си изказ използваше думите толкова подредено, че могат да бъдат свалени от аудиозаписа и да приличат на писано слово. Но той все пак не беше толкова подчертано експресивен.

Пак ли ме подозирате, че я хваля? Ваша работа. Моята е да изложа критичната си гледна точка, а тя е свързана не с формата, а със съдържанието на речта на Йотова, поради което формата служи за доброто манипулиране на аудиторията (и на възхитения водещ Влюбенов, прости ми Господи нередната, но неустоима задявка с фамилията му). 

Йотова успя да обърне значението на публикацията в “Ди Велт” и разкритието за огромната българска военна помощ за Украйна с хастара наопаки. Пренебрегна, меко казано, истината, че България беше изстреляна от дъното на (полу)презренито на демократичния свят, до неговата противоположност – буквално до възхищението. Не могат нашите другари и другарки да го преглътнат и се опитват да го обясняват от чуждо име като нещо вредно за България.

Такъв обрат за един ден в отношението към България по света не ми е известен. Ако някой се сеща за нещо подобно, нека допринесе със съответна реплика. Ще я приема, но се басирам, че не може да се намери аналог, когато от парий в очите на западните съюзници и на всички съчувстващи на Украйна стотици милиони хора по света, нашата Родина се превръща като една пепеляшка в кралицата на бала, обрала възторга на дансинга. 

Йотова смята обратното, но не се издаде, че го прави заради факта, че България е ядосала извънредно много любимата й Русия. Акцентира върху обстоятелството, че българската помощ е била тайна и е била предоставена зад гърба на парламента – т.е. зад гърба на партиите, които иначе заедно с нейния шеф Радев в ролята на Карабас Барабас бичува безмилостно като кукли, виновни за всичко в нашия политически цирк.

Български коментатори също видяха негативи в разкритието за тайната българска помощ, но с далеч по-основателния аргумент, че България се е отличила на общия фон на международното донорство за Украйна като меркантилен продавач, който е спечелил пари от тази търговия по врече на чума. 

Писал съм за това грозно печалбарство и аз (още на 13 март 2022 г.).

Писал съм и съм илюстрирал с видео по украински източници и по-късно следното: “С или без подписа на вицепремиера Нинова истината излиза наяве и не може да бъде скривана вечно от българските путинофили, в чиито гласове се цели БСП, надявайки се да не се простреля в крака”.

Писал съм с горчивина и то точно, когато водопадът от спасителни български доставки за изпадналата в беда страна е бил вече отприщен, за което не съм знаел. Писал съм (незаслужено) критично много преди разкритието на “Ди Велт”, отекнало в целия свят със своята необичайност именно най-бедната държава в ЕС да се окаже с такава решаваща роля във военната подкрепа за Киев (от което Йотова е възмутена, защото смята, че в света се гледа с лошо око на тази новина заради заобикалянето на парламента).

В какво се състои съдържателната част на манипулацията чрез артикулацията на Йотова? Тя е във факта, че съдействието на Кирил Петков за забогатяването на българския бюджет с някой и друг милиард лева чрез завъртяната машина на икономиката със заетите във военното производство 70 000 българи, заработили на три смени в заводите, се е наложило да бъде засекретено (забогатяване) именно заради другарите и другарките на Йотова в парламента. Те люто се заканваха да разтурят управлението ако дори и един български патрон бъде изпратен на Киев (по многократно повторения израз на Нинова). 

Нищо подобно нямаше да мине като решение в парламента-противно на днешната хипотеза със задна дата, лансирана от Йотова, според която през май е можело да се гласува военна помощ за Украйна (шефът й Р.Радев онзи ден потвърди, че продължава да е против). Откровена лъжа е това предположение за онова минало-несвършено. Помним добре.

През април и от ГЕРБ още не бяха взели курс към внезапно превземане на българската евроатлантическата ниша на абордаж с проукраинска позиция (моя милост се дереше на микрофона по митингите в София през март и април не само по въпроса за оръжието, но и за елементарното изключване на прожекторите в прослава на МОЧА от страна на гербажийското ръководство в столицата – направиха го неохотно и тихомълком чак месеци по-късно).

Какво остава за БСП, която и до днес клечи в московския окоп. Ветото й щеше да бъде достатъчно да бъде свален кабинетът “Петков” още по-рано при всеки опит за прокарване на резолюция за даряване (или продажба) на оръжие на Украйна.

Ако разширим контекста, Йотова (и компания) се гневи за това, че самата Русия (както и петата й колона у нас) е била финтирана. Обиграната бивша телевизионна говорителка ловко избяга от подобно признание. Концентрира се само върху механизма на тайната, но не и върху целта (крайната).

А крайният резултат е, че Кирил Петков лично и всеки, който му е помогнал, получиха бурни аплодисменти именно в онази част света и България, която се изправи срещу Руската агресия. Българите, които иначе толкова обичаме да се обогатяваме “въпреки всичко”(закона) и дори да завиждаме тайно(!) на онези, които го правят най-добре и в най-печеливши мащаби, би трябвало да сме вкупом щастливи от това, че България е спечелила баснословно от търговията с оръжие “по втория начин”.

Пито (от украинците), платено (на България) от чужденци (от Европа и САЩ)! И бюджетът сит, и агнецът на българската невинност (пред Кремъл) оцеля до миналата седмица.

Но, не и според Йотова, която изведнъж изостави грижата за бедните и цялата социална риторика, за да се концентрира изцяло върху чисто политическия аспект на процедурите на демокрацията в доста ялов опит да заяви на българите колко неправилно сме спечелили въпросните милиарди, макар те със сигурност да са помогнали за прословутите социални плащания от страна на правителството на Кирил Петков, а и на Радевото, което сега все по-бравурно се бие в гърдите като успешно управление.

И отново да обобщя за финал: щеше да бъде супер да имаше друг начин България да спечели огромна сума и днешния авторитет сред съюзниците (пред Украйна да не говорим). Йотова пък щеше да бъде напълно права да се възмущава от заобикалянето на парламента. Но само в случай, че я нямаше принудата да се действа “по втория начин”, наложена от рашистката пета колона в същия този парламент. 

Йотова се изяви днес като неин ловък озвучител, който се опитва да очерни бялото в името на червеното единство и в интерес на Червения площад

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s