Mащабите на проблема с корупцията в България не се отразяват адекватно в медиите

Биволъ

Последният Доклад на Антикорупционния орган на Съвета на Европа Council of Europe – GRECO за България.

Докладът е оглушителен шамар за управляващите последните 2 г. – засяга периода 2020-2022 г. Комисията беше в България в началото на юни 2022 г. Не само, че няма „промяна“, но дори в някои отношения нещата са се влошили, според чуждестранните наблюдатели!

Ето някои извадки, без редакторска намеса:

– „GRECO отбелязва, че висши служители на правителството не са обект на подходяща рамка за почтеност: за тях не е приложим Етичен кодекс, не се предоставя повишаване на осведомеността по въпросите на почтеността и не е въведен механизъм за поверително консултиране по етични въпроси.

Освен това GRECO призовава за повече прозрачност по отношение на условията на държавните служители, включително техните възнаграждения и евентуални спомагателни дейности.

Докладът също така подчертава липсата на правила и прозрачност по отношение на взаимодействието с лобисти, които се стремят да влияят върху правителствените политики, и призовава за разработването на такива правила. GRECO също е загрижена за неефективната проверка на декларациите за интереси и активи на висши служители и казва, че контролът им трябва да бъде по-задълбочен.

Друг проблем, който предизвиква безпокойство, е липсата на ефективност в отговор на наказателното правосъдие на корупционни престъпления, в които са замесени висши държавни служители.

Наказателният процес трябва да бъде усъвършенстван, включително чрез премахване на процесуалните пречки пред разследванията и предвиждане на адекватни санкции.“

– „ЕОГ остана с впечатлението, че мащабите на проблема с корупцията в България не се отразяват адекватно в медиите. В тази връзка ЕОГ се позовава и на най-новия световен индекс за свобода на печата на „Репортери без граници“, който предполага, че политическата принадлежност на членовете на Съвета за електронни медии влияе

отрицателно върху редакционната независимост на обществените медии, а независимостта на частните медии е застрашена от интересите на техните собственици.

Освен това сплашването от политици, както и административният и съдебен натиск срещу издатели и журналисти са обичайна практика.

Независимите медии и разследващите журналисти редовно са обект на Стратегически дела против публично участие (SLAPP) по други неправомерни прояви, целящи да ги заглушат.

Разследващите журналисти, интервюирани от ЕОГ на място, потвърдиха горепосочената оценка, като потвърдиха, че редовно са изправяни пред заплахи, понякога дори физически нападения, както и SLAPP, които имат за цел да възпрепятстват или да направят работата им невъзможна…“

– „ЕОГ бяха информирани и за няколко случая,

когато липсата на отговор на искане за обществена информация е била обжалвана пред съда и информацията е била предоставена въз основа на съдебно решение…..

ЕОГ подчертава, че в ситуация, в която медийната среда е белязана от неравномерно разпределение на средствата, често използвани за оказване на влияние върху отразяването, чрез систематични опити да се заглушат разследващите

журналисти, които отразяват организираната престъпност и корупцията, и липсата на адекватни мерки за защита, които да са предприети от държавата (вж. т.13),

навременният, ефективен и широк достъп до обществена информация е още по-важен за насърчаване на публичността, прозрачността и отчетността на лицата, заемащи висши държавни постове, както и на правоприлагащите органи…“

Прочетете го! Има и вариант на български.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s