Чехия интегрира половин милион украинци

Лубош Палата

Чехия прие половин милион украински бежанци и успешно ги интегрира – повечето имат работа и плащат данъци, а децата ходят на училище. Всичко това стана, без да се сринат социалните системи и здравеопазването. Как успя?

Тереза Матонохова e сред многото доброволци в Чехия, които помагат на стотици хиляди украински бежанци да се интегрират в обществото. Тя организира информационен и езиков курс за избягалите от войната. „Използвах професионалните си контакти и получих безплатна стая от една фирма за нашите срещи“, разказа Тереза за ДВ.

По време на срещите се обсъждат жилищни въпроси или търсенето на работа в страната. Има и уроци по чешки език с опитен преподавател. Неговото заплащане идва от средства, предоставяни от чешкото правителство.

„Познаването на чешкия език е основа за намиране на по-квалифицирана работа на чешкия пазар на труда с поне относително прилично заплащане“, обяснява Тереза.

Почти всички учат чешки

От участниците в малкия ѝ клас, в който обикновено присъстват от 15 до 20 украинци, почти всички вече са си намерили работа. „Днес дойдоха по-малко участници, защото някои от тях имат следобедни смени. След една година всички те говорят чешки и могат да общуват на базово ниво“, казва тя.

Благодарение на хора като Тереза Матонохова Чехия и нейните 10 милиона жители успяват да посрещнат най-голямата миграционна вълна в своята история. Страната е предоставила временна закрила на почти половин милион украинци. Това я нарежда сред първенците в ЕС – спрямо броя на населението.

Не е за сметка на чехите

Повече от 100 000 украинци са намерили работа в Чехия и 90% от децата, пристигнали от нападнатата страна (около 50 000) междувременно посещават училище.

„Успяхме да приемем почти половин милион бежанци от Украйна. И то – без да се сринат или претоварят здравната и образователната системи“, заяви министърът на вътрешните работи Вит Ракусан на пресконференция. Според него Чехия разполага с добре функциониращи системи, които са се доказали в кризата.

Това, че голям брой украинци работят, а украинските деца ходят на училище, е важно за общата атмосфера в обществото. Въпреки това представители на екстремистки и десни националистически партии и организации твърдят, че правителството помага на украинските бежанци за сметка на чешките граждани.

Сред тях е лидерът на опозиционната партия АНО и финалист на президентските избори от януари Андрей Бабиш. Министърът на външните работи Ян Липавски не е съгласен с това: „Разходите за украинските бежанци са само малка част от общата финансова помощ, която правителството е предоставило на чешките граждани в условията на енергийна и финансова криза“.

Държавата печели от бежанците

Според Министерството на финансите разходите на Чехия за украинските бежанци до края на януари 2023 г. възлизат на около 1,2 млрд. евро. Най-голямата част от тях е отишла за социално подпомагане.

Прага е похарчила по това перо около 400 млн. евро. В същото време държавата печели от украинците, които работят и плащат данъци и такси. Съобщава се за събрани около 350 млн. евро под формата на данъци върху доходите и други налози от бежанците.

„Разходите за украинските бежанци ще бъдат по-ниски от първоначално очакваните“, казва финансовият министър Збинек Станюра. Бежанците са се интегрирали бързо на трудовия пазар и представляват по-малка тежест за здравната система, отколкото първоначално се очакваше. А и много чехи са приели у дома си украинци.

Квалифицирани украинци на неквалифицирана работа

Един от съществуващите проблеми е признаването на украинските квалификации.

„Тук има стотици украински медицински сестри и лекари, но техните дипломи остават непризнати в Чешката република, защото хората просто не разполагат с необходимите документи от Украйна“, признава Томаш Проуза, председател на Съюза за търговия и туризъм и съветник на министъра на промишлеността и транспорта.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s