Най-загадъчната страна в Европа: как се променя Албания

Албания иска да се отърве от имиджа си на бедна, изолирана и изостанала страна, за да привлича повече туристи. Строят се нови летища и курорти, страната подобрява инфраструктурата си. Как се променя Албания?

Ако летите до Албания, първото нещо, което ще видите преди кацане, е планината Дайти, която се извисява край столицата Тирана. Дълги години Албания беше страна, обвита в тайнствена мъгла. След като дойде на власт по време на Втората световна война, комунистическият диктатор Енвер Ходжа изолира Албания от външния свят за четири десетилетия и забрани всякакви пътувания.

По негово време бяха построени 500 000 бетонни бункера, които са навсякъде – на плажовете, в планините и равнините. Много от тях са запазени и до сега. Дългогодишната изолация, а и войните в Югославия, които разтърсиха Балканите през 1990-те години, само затвърдиха този мрачен и загадъчен образ на Албания пред света.

Природни красоти и балканска кухня

Все още в страната има много кътчета, които тепърва ще бъдат откривани. „Прокълнатите планини“ в северната част на Албания предлагат на туристите и алпинистите едно от последните останали истински диви места в Европа. А златните и уединени пясъчни плажове се простират от Адриатическото и Йонийското крайбрежие до пристанищния град Саранда.

Албания иска да рекламира по-интензивно природните си богатства, както и средиземноморската си балканска кухня със специалитети като Tave Kosi (агнешко, печено в кисело мляко) или Fergese (зеленчуков гювеч със сирене) от местно и екологично производство.

Освен природните красоти и кухнята, Албания предлага и изобилие от ценни археологически обекти – гръцки, римски и османски руини. Такива са например древният град Аполония или градът Берат от османската епоха.

Все още няма тълпи от туристи

Хубавото е, казва Гази Хаджия, директор на туристическа агенция „Landways“, че можете да откриете всички тези съкровища и без да си пробивате път из многолюдни туристически тълпи. „Албания все още е една доста непозната дестинация“, разказва той. „Посетителите тук все още могат да се насладят на девствена природа, вълнуващата култура и автентичност.“

Броят на чуждестранните посетители в Албания продължава да расте. Местната туристическа индустрия преживя пандемията по-добре от други държави в региона. Миналата година са били регистрирани рекордните 7,5 млн. посетители. Туристите, които идват предимно от европейски страни като Германия, Великобритания и Италия, оценяват и ниските разходи.

Албания има амбиции да стане шампион в туризма

Министър-председателят Еди Рама вижда голям потенциал в туризма и иска да превърне страната в „туристически шампион“ на региона до края на десетилетието. Традиционно Албания живее от земеделие и минно дело, но туризмът все повече се превръща във важен икономически фактор. Преди пандемията годишните приходи на сектора от около 2,3 млрд. евро представляваха почти 16% от брутния вътрешен продукт. Премиерът Рама иска да удвои този дял.

Макар че през 2021 г. в северния град Кукъс беше открито второ международно летище, което предлага сезонни полети до Германия, Австрия и Турция, туристите все още трябва да полагат големи усилия, за да стигнат до албанската Ривиера в южната част на страната. Те трябва или да пътуват пет часа с кола от Тирана, или да летят до Корфу и след това да вземат ферибот.

Инфраструктурни проекти

Третото летище, което се изгражда в близост до град Вльора, трябва да подобри ситуацията. „Преди за туристите не беше лесно да пътуват до Албания“, разказва Мирела Кумбаро, министърка на туризма и околната среда, „но всички инвестиции в инфраструктурата са насочени към стимулиране на туризма“.

Правителството работи съвместно с инвеститори за изграждането на няколко големи курорта. Предвижда се пристанищният град Дуръс да бъде преобразен. „Искаме да спечелим туристи, които да оставят повече пари в страната и така да насърчим развитието на устойчивия туризъм“, обяснява Кумбаро.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s