Те всички губят от правителство на ПП, подкрепено от ГЕРБ

Evgeni Kanev

Поредният скандал със записи от снощи ускорява и още повече ожесточава яростната схватка между двата лагера.

Те са оформени не според морални качества и възвишени идеали за България, а съобразно целта им да бъдат възприемани за приятели на Запада или на…Русия.

Този театър и до момента се играеше като двама от актьорите ловко се преобличаха ту с рубашки, ту с джинси. Но играта им получи освиркане от западната публика и те бяха накарани да играят само по джинси.

Да, ако напуснем метафорите – както писах многократно – ББ е притиснат да изпълни ангажимента си да прокара съдебна реформа. В неговия стил – с минимални сътресения за него лично.

Така се получи все още странната за гербаджиите подкрепа на ББ (ГЕРБ просто изпълняват) за – де факто – правителство на ПП-ДБ. Така и се появи конституционното мнозинство за съдебна реформа. Само че във вид удобен за ББ и ДПС.

Как стана?

ББ явно първо се е договорил с ДПС-Доган, които най-после са осъзнали щетите, които Магнитски е донесъл на техния облик и са предприели курс да ограничат влиянието на Пеевски. Как? Като махнат най-важния му инструмент – Гешев.

Това стана окончателно ясно след странното писмо на Доган до Карадайъ и неговата последвала изолация – за разлика от Данчо М – особено видна на балкона на Народния театър. Явно хората близки до Пеевски ще бъдат отстранени, като много е вероятно Доган да сложи скоро начело евролицето Кючук.

А както се видя вчера – идеята за съдебна реформа на ГЕРБ и ДПС е да преместят своя контрол върху съдебната система от главния прокурор към избора и … свалянето на шефа на ВКС.

Идеята е чрез него да контролират избора на съдията, който ще може да разследва главния прокурор. Затова и в гласувания проектозакон с техните гласове беше намалено както мнозинството, нужно за сваляне И на главния прокурор, И на шефовете на ВКС и ВАС, така и махнато второто нужно мнозинство за избора им – на професионалната квота във ВСС.

Другият лагер е съюз между играчи с различни цели, под палката на Кремъл. В него са Пеевски, Възраждане, БСП, президентът и… ИТН – рожба на кръгове, близки до Пеевски.

Те всички губят от правителство на ПП, подкрепено от ГЕРБ и са впрегнали всички свои инструменти – главен прокурор, служби и президентството – да блокират загубата на властови позиции за тях и … Русия. И не се поколебаха чрез шантаж да атакуват най-слабите звена в ПП (Руди) и ГЕРБ (Делян Добрев), за да работят за тях.

Това не оправдава лекомислието, с което политици на ПП и ДБ са оставили толкова лесно да си мислят, че НЕ са записвани, вместо да си мерят думите все едно, че са записвани – и това само няколко месеца след същия скандал с ДБ.

Да, няма само бяло и черно, както разсъждава нашего брата – демократа. Както когато пуснете водата от дълго пресъхнала чешма, така и сега ще се сменят няколко цвята вода, докато тя стане чиста за пиене от българите.

Демокрацията не ще светци, иска …Караджата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s