Доналд Туск връща на Полша курса към ЕС

Доналд Туск благодари с жест, след като парламентът го избра за министър-председател
Доналд Туск благодари с жест, след като парламентът го избра за министър-председател

В Полша настъпва пълна политическа промяна. След 8-годишно управление на националисти страната затопля отношенията си с ЕС. Новият премиер вече е бил премиер на страната, оглавявал е и Европейския съвет. Казва се Доналд Туск. Той веднага призова Запада за пълна мобилизация в подкрепа на Украйна. 

Полша върви към този момент от години, но сега изглежда, че голямата промяна е настъпила едва ли не за броени часове. Не е вярно, разбира се, но да видим какво стана в тези часове.

В понеделник временното правителство на Матеуш Моравецки, който оглавява управлявалата досега националистическата партия „Право и справедливост“ (ПиС), загуби вот на доверие.

Няколко часа по-късно полският Сейм – долната камара на парламента, избра за нов премиер Доналд Туск, който беше управлявал страната от 2007 до 2014 г.

Кандидатурата му беше подкрепена от коалиция от партии, които заедно имат мнозинство в долната камара на парламента – 248 депутати. „Против“ бяха 201, въздържали се нямаше.

Как си отиде ПиС

На изборите на 15 октомври управляващите от ПиС формално спечелиха с 35,38% и получиха първи възможността да съставят правителство. Но те нямаха сами нужното мнозинство, а всички останали партии отказваха да работят с тях.

Въпреки това президентът Анджей Дуда, който беше излъчен от ПиС, даде на своята партия шанса да състави кабинет. Това забави с два месеца назрелите промени.

В същото време три проевропейски формации си гарантираха общо мнозинство от 248 депутати, срещу 194 от ПиС и още 18 от крайнодясната „Конфедерация“.

В полския парламент има общо 460 места.

Трите партии, които сега влизат коалиционно правителство, ръководено от Туск, са следните:

  • Либерално-консервативната „Гражданска коалиция“, водена от Туск, (с 30,7%, получени на изборите);
  • Християндемократите „Трети път“;
  • „Нова левица“.

Доналд Туск ще положи клетва в сряда.

Доналд Туск говори пред депутатите след гласуването в полския парламент
Доналд Туск говори пред депутатите след гласуването в полския парламент

През последните 8 г. управляващите в Полша наложиха националистическа реторика, заговориха против ЕС, забраниха абортите, превърнаха държавните медии в пропаганден канал, провокираха предразсъдъци срещу мигрантите и ЛГБТ общността и не на последно място и направиха спорни промени в съдебната система. Заради опасения за върховенството на закона в страната ЕС замрази 110 млрд. евро от фондовете си, предназначени за Полша.

Сега Туск веднага декларира, че ще възстанови добрите отношения с Брюксел и парите ще бъдат отблокирани.

„Силен ЕС ще допринесе за това Полша да стане по-силна“, каза той.

В деня на изборите Туск беше казал, че управлението му ще бъде запомнено в историята като „прераждането на Полша“.

В речта си след избирането Туск благодари на полския народ, особено на жените, за несломимата им вяра, че предстоят по-добри дни: „От утре ще можем да поправим грешките, така че всеки да се чувства у дома си в Полша“. Очаква се кабинетът му да облекчи забраната за абортите.

След гласуването лидерът на ПиС – Ярослав Качински, не скри отношението си към Туск, като от трибуната се обърна към него с думите: „Знам едно – вие сте германски агент!“.

Ярослав Качински (в средата на първия ред) е брат на бившия президент на Полша Лех Качински, който през 2010 г. загина в самолетна катастрофа в Русия. След разследване Варшава обвини Москва, че е организирала инцидента
Ярослав Качински (в средата на първия ред) е брат на бившия президент на Полша Лех Качински, който през 2010 г. загина в самолетна катастрофа в Русия. След разследване Варшава обвини Москва, че е организирала инцидента

По време на предизборната кампания ПиС редовно представяше Туск като подставено лице на Германия. Отношенията с могъщата западна съседка на Полша също достигнаха най-ниското си ниво след исканията за военни репарации заради Втората световна война в размер на 1,3 трилиона евро.

Очаква се сега новият стар премиер да поправи отношенията с Германия, да постави по-голяма дистанция между Полша и Унгария – друг член на ЕС, който е в конфликт с Брюксел, и да обърне гръб на Словакия, където Робърт Фицо – ляв противник на военната помощ на ЕС за Украйна и санкциите срещу Русия, неотдавна се завърна за нов мандат като премиер.

„Пълна мобилизация“ в помощ на Украйна

Дълго време Варшава беше един от най-силните съюзници на Киев в ЕС. Тя приюти около 1 млн. бежанци и служеше като основен военен център за предаване на западно оръжие.

Но в навечерието на изборите в Полша тези отношения се влошиха, след като управляващите спряха вноса на украинско зърно. Заради спора Моравецки дори съобщи, че Варшава ще спре да въоръжава Киев.

Сега обаче Туск побърза да декларира кой ще е друг от приоритетите на неговото управление: „Ще издигнем решителен глас за пълната мобилизация на свободния свят, на Западния свят, за да помогнем на Украйна в тази война“.

Той добави, че го боли, когато чува как украинският президент Володимир Зеленски е принуден да се опитва да убеди световните лидери в необходимостта да подкрепят борбата на Киев срещу руската агресия.

„Няма алтернатива на този начин на мислене. Вече не мога да слушам как някои европейски политици от други западни страни, казват, че са уморени от ситуацията в Украйна. Казват го в лицето на президента Зеленски“, отбеляза Туск.

Туск гарантира, че започва промяна във външната политика на Полша, като посочи за външен министър Радослав Шикорски. Той заемаше същия пост и предишен кабинет на Туск.

ВИЖТЕ СЪЩО „Най-голямото демократично събрание в историята“. Огромен протест срещу правителството на Полша

„По-силен ЕС“

Висшите представители на ЕС, които нямат съмнения в проевропейските позиции на Туск, приветстваха предстоящата смяна на правителството в Полша, отбелязва Ройтерс.

„Вашият опит и силната Ви привързаност към нашите европейски ценности ще бъдат ценни при изковаването на по-силна Европа“, написа председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Екс.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поздрави Туск с думите: „Вашият опит и отдаденост на европейските ценности ще помогнат за изковаването на по-силен и по-единен ЕС“.

"Ние сме толкова по-силни, по-суверенни, не само когато Полша е по-силна, но и когато Европейският съюз е по-силен", каза Туск пред депутатите
„Ние сме толкова по-силни, по-суверенни, не само когато Полша е по-силна, но и когато Европейският съюз е по-силен“, каза Туск пред депутатите

Кой е Доналд Туск

Доналд Туск е роден на 22 април 1957 г. в полския град Гданск. Майка му е секретарка в болница, а баща му, който умира, когато той е 14-годишен, е дърводелец в железниците.

През 1976 г. Туск започва да учи история в Гданския университет, където участва в нелегална дейност против комунистическия режим. Тогава среща бъдещия лидер на протестното движение „Солидарност“, основано от легендарния полски политик Лех Валенса – един от първите активисти за човешки права в страната.

ВИЖТЕ СЪЩО Лех Валенса – електротехникът, който събори комунизма в Полша

През 1980 г. Туск учредява независимата студентска асоциация NZS, която става част от „Солидарност“. Когато през декември 1981 г. тогавашният министър-председател ген. Войчех Ярузелски обявява военно положение, той се укрива известно време. По-късно, като активист на „Солидарност“, е задържан за кратко, след което е освободен при амнистия за политическите затворници, обявена от Ярузелски.

През 1983 г. Туск основава нелегалното месечно издание „Политически преглед“, което защитава икономическия либерализъм. Около него е създадена неформална група – Либералите от Гданск, подкрепяща Валенса, който същата година получава Нобелова награда за мир. След падането на комунизма и първите свободни президентски избори в Полша, които през1990 г. печели Валенса, групата сформира правителство.

През 90-те години той е член на парламента и зам.-председател на Сейма.

През 2001 г. става един от основателите на новата центристка партия,„Гражданска коалиция“, а през 2003 г. и неин лидер. През 2007 г. тя печели изборите и той става премиер. Остава на поста 7 години, което го прави най-дълго управлявалия министър-председател в демократична Полша и първия преизбран. В този период на световна криза икономиката бележи ръст от почти 20% – рекорд за Европа.

През 2014 г. Туск е избран за председател на Европейския съвет, а през 2017 г. е преизбран за втори мандат от 2,5 г.

Вашият коментар