Пробутването на българщината като „добродетел“ е огромна илюзия

Tatiana Christy 

Да си сложиш народна носия на бала няма нищо лошо, разбира се. Но искам да уверя всички, които го правят, че народната носия, цървулите, потурите и прочее аксесоари от миналото на бабите ви, не ви правят нито по-умни, нито по-красиви, нито по-възвисени, нито по-чисти, нито ще ви направят по-успешни!

Пробутването на българщината като „добродетел“ е една огромна илюзия. Народната носия е нищо повече от една дреха.

Папуасите в Нова Гвинея имат също народни носии, африканското племе Химба също, както и индианците в двете Америки. Всеки си има народна носия!

Т.е. скъпи абитуриенти, вашата носия е една човешка баналност, с която вие се хвалите и си приписвате някакви необикновени „добродетели.“ Но ако сте тъпи като един цървул, носията няма да ви направи по-малко тъпи, ако сте необразовани и ограничени хора, които не могат да пишат грамотно, нито се интересуват от света и процесите в него, нито се стараят да го разберат, носията няма да ви спаси, а ще ви направи още по-смешни!

В интернет обикалят един абсурдни снимки с абитуриенти в народни носии с надпис – „С такива абитуриенти България има бъдеще!“

Верно ли, бе? Кой ви излъга, че „бъдещето“ е свързано с миналото и в частност с народната носия? Не знам дали разбирате колко примитивно е това твърдение?!

Фейсбук ни засипва с дебилни снимки като – „Носията на баба ми и е по-стара от САЩ“. Просто да полудее човек!

Носията на баба ти, може да е по-стара от САЩ, ама САЩ беше с повече от половин век напред в електрификацията на държавата си и имаха микровълнови печки, автоматични перални и телевизори, когато баба ти още переше в коритото на двора и живееше без ток доста след като каскетите взеха властта в България!

Много хора в България за първи път видяха ключ на стената за тока чак през 50-те години! Питайте бабите си и дядовците си за това!

И носията на баба ти може да е по-стара от САЩ, ама бабите в САЩ живеят многократно по-добре от бабите в България.

Така че, скъпи абитуриенти, не бъдете ТЪПИ! Защото, ако сте тъпи, нито носия ще ви спаси, нито българския байрак, нито татуировка на Левски на бицепса ви.

Ако сте тъпи и примитивни, по нищо няма да се различавате от останалите примитивни племена по света с народни носии!

1 thoughts on “Пробутването на българщината като „добродетел“ е огромна илюзия

  1. Много съдържателно. Благодаря. Дано го прочете и някой от визираните лица.

    Дано, дано, ама надали.

    Харесвам

Вашият коментар