Неоправданото мълчание за оправданията на Борисов

“Съжалявам за тази истерия, която се вдигна в България от хейтърите и платените тролове на БСП – Бог ми е свидетел, пък и вие, че по никакъв начин не сме парадирали и не сме казали каквото и да е, освен за това, че съм имал разговори с президента Тръмп. Не ми е целта да се снимаме. На някои може да им е, на мен не ми е. Надявам се това да престане, защото е непродуктивно и по никакъв начин не е добре“.

Това е цитат от опита на премиера Борисов за пореден път да отрече очевидното пред иначе мълчаливо съгласните с него български журналисти в Ню Йорк, т.е. да признае собствена грешка или вина. А най-вероятно не разбира какво пък му е толкова лошото в поведението на сесията на Общото събрание на ООН, с което излага България пред целия свят (или поне пред онзи малка част от него, която изобщо му обръща внимание).

Призовавайки Бог за свидетел (също толкова мълчалив в показанията си, като и приканените от Борисов да свидетелстват солидарно с него и с Бог журналисти), Борисов за пореден път показа  самомнението си на безгрешен владетел на  истината. Макар за изпада в обяснителен режим,  което вече говори достатъчно за притесненията му, той просто твърди обратното на фактите                                                                                                                                и настоява те да бъдат приети такива, каквито сам ги интерпретира.

Не били парадирали (той и неговите парадиращи със злополучната му фотосесия сътрудници) с “каквото и да било”. Не му била целта да се снима, заявява той, след като хиляди потребители на информацията разпространена пак от неговите хора, видяха самоцелното му ръкостискане с американския президент – успешно едва от втория му опит в рамките на събитието, след като веднъж е бил отстранен от протокола при първото му натискане да се докосне до американеца преди речта му.

Мъдростта, според която истината е най-добрата политика, не присъства в бедния конспект от мъдрости, които Борисов ползва в управлението си. Там на първо място е руската максима “бий, за да те уважават” – щом е спечелил изборите, значи всичко му е позволено. 

Иначе хлевоустите политолазащи коментатори, които години наред му вменяваха талант в умението да се адаптира, май спряха да го хвалят по тази писта. Защото е повече от  очевидно, че той не е в състояние да възприема, достигнал е много отдавна тавана на своя капацитет да се учи.

Премиерът ни назубри чуждиците “протестъри” и “хейтъри” само защото се опитва да уязви и открои отделна част от критиците си, които няма как да нарече “платени тролове на БСП”. Така попадна в редиците на троловете на БСП, обслужвайки чрез техния понятиен апарат войната им срещу многобройните врагове на продукцията, произвеждана в кремълската пропагандна лаборатория, брандирала например “соросоиди” като враг номер едно на путинизма и склонните да му пригласят европейци от крайно всякакви цветове. 

Очаквам при тази пълзяща еволюция в етикетирането Борисов да започне да употребява и измислицата на бесепарската пропагандна в езиковото оплюване на демократично мислещите българи като “психодесни” или като още по-сложното (като за Борисов) “криптодесни”.

Най-безпомощната част от оправданието на Борисов в конкретния случай обаче не е толкова в отричането на стремежа му да се снима с международни величия, за да си попълни колекцията с папи, които го били галИли по главата, колкото прозиращият отвсякъде факт, че фотографирането с лидерите на чужди държави замества в лоното на неговото хипертрофирало его невъзможността да осъществи с тях вербална комуникация.Това не му пречи да твърди в същото време, че в рамките на 2-3 секунди е разговарял (все пак!) с президента Тръмп. 

Ако трябва да се направи анализ какво буквално казва всъщност Борисов, то той направо твърди: “по никакъв начин не сме парадирали и не сме казали каквото и да е, ОСВЕН (курсивът – мой) за това, че съм имал разговори с президента Тръмп”. Леко двусмислено излиза, че все пак са парадирали с нещо – с това, че си е разтоварял с Тръмп (което отгоре на всичко няма ка да е истина, видно от разпространения видеоматериал).

В едно обаче Борисов продължава да е успешен, макар заслугата да не е негова, а на онези, на които им е работа да подхождат критично към думите му, но го щадят по навик, култивиран в тях вече от десетина години. Оставайки верен на себе си да започва изявленията си с това, как някакви жалки хорица в България го мразят, той успява накрая да каже нещо интересно, волно или неволно, което остава в сянката на самоотбраната му срещу “хейтърите”. 

Има и изключения – някои забелязаха обобщението му, че който в Европа купува руски газ, ще си има проблеми (със САЩ на Тръмп). Това се отнася в много по-голяма степен за България, отколкото за визираната в случая Германия, спомената в такъв ракурс от Тръмп. Но кой да ти внимава у нас за истински важните неща, казани от Борисов, който обича да важничи и постига все още целта си медиите у нас да акцентират върху посланията му по реда, по който на него му се иска!

https://frognews.bg/novini/borisov-tramp-stana-iasno-che-koito-kupuva-ruski-gaz-shte-ima-problemi.html

 http://clubz.bg/73639-borisov_kojto_kupuva_ruski_gaz_v_evropa_shte_ima_problem

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s