Сметките на коронавируса – по равно или по братски

тх09-532x385Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/

След като Парламентът прие окончателно Закона за извънредното положение за борба с коронавируса, правителство обяви финансов пакет от 4.5 млрд. лева за подпомагане на бизнеса, пострадал от ограничителните мерки. Как се развива ситуацията в България – разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, броят на болните от коронавирус е динамична величина, но има ли нещо ново като тенденция, което да отбележим за България?

– Може би, че броят на заразените вече надхвърли 250, като през последната седмица случаите се увеличават с около 20 на ден, докато в седмицата преди това увеличението беше с 10-11 души. Не се отбелязва обаче силно тревожна тенденция по отношение на смъртността – починалите, поне до преди 24 часа, си остават трима.

– Това показва ли, че приетите мерки за ограничаване на социалните контакти работят?

– Може би, макар в момента да е трудно да се каже кое работи и кое – не. Като цяло тук се спазват въведените ограничения. Е, има проблеми – например възрастните, най-рисковата откъм смъртност група, се оказаха и по-недисциплинирани, те не искат да се разделят с навиците си за срещи или групови разходки в парка, а в същото време – и най-малко ползват предпазни средства. Да, вероятно им е по-трудно да намерят маски и ръкавици заради дефицита им, но и навиците си казват думата – или неспособността им да реагират гъвкаво. Но все пак разделението на млади и възрастни е доста условно, има и доста млади хора, които се събират на тълпи, сякаш болестта не ги засяга – а, поне в българската статистика на заразените, младите са сериозна част, към 80 на сто, доколкото ми е известно.

– Пламен, мерки за извънредно положение в България има от 13 март, но чак този вторник Парламентът прие съответния Закон. Не е ли голямо забавянето?

– Въпрос на процедура е, Фили. Липсата на Закон обаче досега не попречи на ограничителните мерки, а част от новите мерки са предвидени за хипотетично бъдеще, което се надяваме да не дойде. Например – армията вече може да се задейства, но само ако положението започне да излиза извън контрол и полицията не се справя.

– По повод Закона за извънредното положение обаче имаше противоречия, стигна се и до вето от страна на президента – защо, какво всъщност стана?

– Стана нещо, което досега май не се беше случвало в българския политически живот – президентът наложи частично вето върху текстове от Закона, а Парламентът се съобрази с ветото. Факт е, че става дума за две изключително спорни предложения. Едното предвиждаше практическо ограничаване на свободата на словото „за изнасяне на невярна информация”. Естествено, в ситуация, когато за новия коронавирус твърде малко неща са сигурни, всяко мнение, различно от това на правителството, може да бъде обявено за вредно и опасно.

Това безумие отпадна, слава, Богу. Отпадна също наложената от БСП мярка уж за борба със спекулата – замразяване цените на всички стоки на средноаритметично за последните три месеца ниво. Това е абсурд поне по две причини. Първо, сега на пазара излизат пролетни плодове и зеленчуци, така че цените на ягодите например ще паднат многократно в сравнение с цените им през зимата. А и тъкмо ефектът от ниските цени на горивата по света да стигне до България, ще трябва да плащаме по старите високи цени. Вторият абсурд е, че замразяването на цените води веднага до тежки дефицити. А точно в момента това е най-лошото развитие, защото ще стимулира паника и презареждане на хората, плюс развитие на черен пазар и увеличаване на престъпността.

– А защо управляващите този път се съобразиха с президента?

– И това не мина без нови сериозни търкания, Фили, но ГЕРБ все пак прегласуваха закона, защото и двете мерки са откровено вредни. Да, във въздуха остана да виси въпрос без отговор – защо те изобщо ги приеха преди това. Но не по-малко важно, а донякъде и комично, Фили, в тази ситуация бе поведението на БСП, които първо със зъби и нокти защитаваха мярката за замразяване на цените, а после гласуваха единодушно срещу нея.

– След като бе приет Закона за извънредното положение, правителството обяви и финансови мерки за икономическите последствия от кризата. Какво се предвижда?

– Правителството създава финансов пакет от 4.5 милиарда лева за подпомагане на бизнеса и парите са ориентирани в няколко посоки. С 500 милиона се увеличава капитала на Българската банка за развитие и това е гаранционен фонд за кредити, които търговските банки ще отпускат на засегнати от кризата фирми. С 200 млн. лв. се гарантира отпускането на безлихвени кредити за работници в принудителен неплатен отпуск. 500 милиона са предвидени за допълнителни възнаграждения на лекари, полиция и армия, заради техния извънреден и опасен труд.

Част от сумата ще покрие също онези 60 процента от заплатите, които държавата се ангажира да плаща на работодатели, които не уволнят своите работници в кризата и им плащат останалите 40 на сто. Около 600 млн. лв. пък се смята, че ще останат в бизнеса заради отложеното до края на юни плащане на корпоративни данъци. 50 милиона лева са предвидени дори за традиционните великденски надбавки на пенсионерите.

Това са основните финансови пакети, Фили. Красен Станчев, един от водещите български икономически експерти, каза, че загубите само от затворените хотели и заведения е 50 млн. лв. на ден и парите, които отпуска правителството, ще стигнат за три месеца. Той добави, че трябва да има ясни критерии кои фирми имат нужда от помощ заради коронавируса – защото има и закъсали преди извънредната ситуация, които сега ще опитат да се възползват. Според Станчев, ще се наложи вероятно правителството да тегли и кредити, макар никой да не иска това. Разбира се, мерките са току-що обявени и е трудно да се даде реална оценка на ефективността им.

Срещу тях, разбира се, има и критики, макар че самата активност на правителството в тази посока е добър знак. Е, да, Германия вади 750 млрд. евро за същата цел, но, за съжаление, разликата не е само в обема на парите, а и в тяхната насоченост. Например 50 млрд. евро там са предвидени за спасяване на дребния бизнес, хората със свободни професии, хората на изкуството. В България това е сериозна част от населението, която плаща реални данъци, но ето, че сега е напълно пропусната за подпомагане от правителството. Не е справедливо обаче, а и не е умно, точно тези хора да понесат основната част от икономическата тежест, защото това може да разруши самата тъкан на българското общество.

Книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s