кафенето

Новини и не само

Високата култура и неграмотният безработен са еднакво маргинални за властта

За да си маргинал, трябва да си безработен, иначе връзката с държавата я имаш по подразбиране, ще ти я напомни самата тя с данъка.

© Цветелина Белутова, Капитал

За да си маргинал, трябва да си безработен, иначе връзката с държавата я имаш по подразбиране, ще ти я напомни самата тя с данъка.

„Маргинал по етимология са хората, които са се самоизключили и нямат връзка с държавата.“

Финансовият министър Владислав Горанов, слава богу, най-сетне изясни от високите телевизионни трибуни , че не е имал предвид самоосигуряващите се адвокати, архитекти, художници, писатели. Той дори се зачуди защо са се обидили, та и Комисията за борба с дискриминацията сезирали – как въобще им е минало през ума, че той, министърът, ще нарече маргинали представителите на такива елитни професии и таланти… щом си плащат осигуровките.

Много преди да науча думата маргинал на български, я научих в часа по френски от френския вестник „Юманите“, от който учителката ни прочиташе по нещо, за да осъвремени интереса ни извън Русо и Юго. Та тя, учителката, ни преведе думата маргинали като… безработни хора. Знаете, че при капитализма има безработни, додаде с естествена идеологическа убеденост.

Самоизключването? То е взаимно

Как става самоизключването? И дали маргинали са само ромите, които не изпращат децата си на училище, за което намеква Горанов?

За да си маргинал, трябва да си безработен, иначе връзката с държавата я имаш по подразбиране, ще ти я напомни самата тя с данъка. А за да не си безработен, трябва да имаш образование, професия, занаят. Преди време синдикален активист ми разказа как прекосил нарочно пеша западните квартали на София до центъра, за да огледа средните професионални училища от близкото минало, в които се придобивала професия, и преброил поне седем-осем някогашни училища, изоставени, порутени, с изпочупени прозорци.

Така че именно от трайно безработните, за които бюрата по труда не могат да предложат никаква работа и накрая поемат да берат портокали и ягоди по света, а сега световната епидемия ги връща, се рекрутират маргиналите. Те са плодът на всяка радикална промяна, или реформа, която се прави от случайници на власт, виждащи най-много до върха на носовете си, стимулирани единствено от целта да стоят на власт.

Печалба за здравеопазването или произвеждане на маргинали

Държавата в лицето на финансовото министерство има пряка отговорност за изключването на големи групи хора, сред тях и безработни, конкретно от задължителното здравно осигуряване. От старта на здравната реформа с въвеждането на задължителното здравно осигуряване през 1999 г. до 2010 г. възстановяване на здравноосигурителните права беше възможно, като се платят вноските за една година назад. И немалко хора, включително безработни, си възстановяваха правата, за да не останат съвсем извън борда, поне за здравето си.

През 2010 г. периодът стана 3 години. Мнозина се разколебаха и само такива, които се срамуваха да бъдат смятани за декласирани типове и много им се искаше да бъдат третирани като редовни граждани, ако се разболеят, се навиха да платят за три години назад здравните вноски.

През 2015 г. задължителният период беше удължен на 5 години. Е, майната ви, рекоха си желаещите да се класират. Гледайте си работата. Ще я карам без здравни права. Да мра. Ще си остана маргинал.

През тези години Владислав Горанов е неизменно в Министерството на финансите и е вземал решения.

Най-малкото като заместник-министър (2010 г.), и министър (2015 г.).

И докато довчера той недоумяваше защо свободните професии са разпознали себе си в думата „маргинал“, за която пък изрично подчерта, че не била обидна, в неделя призна, че и на тях ще им бъдела отпусната помощ. „Краткосрочно с безлихвени кредити, с идеята, че тяхната дейност след 2-3 месеца ще продължи.“

Само че финансовият министър не направи разликата между краткосрочната помощ за един артист и сигурното умиране на целия културен живот заради пандемията. На театъра например – вековното упование в „оня различен съвършен свят“, символът на глада на цели поколения за… просто за Култура. Иронията се натрапва – високата култура и неграмотният безработен са еднакво маргинални.

Така че Горанов е прав в едно – ако думата маргинал е обидна, то далеч не е само за маргинала.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: