„Българин може да бъде световна сензация“

Как Мария Бакалова стана Тутар – дъщерята на Борат, и имат ли шанс българските актьори в чужбина? Юлиан Костов, който от години участва в английски и американски продукции, а е и продуцент – в интервю за ДВ.

default

ДВ: От години помагате на български артисти да пробият на Запад. Какво е развитието напоследък, повече ли са поводите за гордост?

Юлиан Костов: Да, през последните години отбелязваме редица сериозни успехи зад граница. Нещата отнемат време, но всеки проект, независимо колко е малък, допринася за всеобщия успех и вече има много български актьори и в Лондон, и в Лос Анджелис, и по целия свят. Когато аз започнах да се занимавам с актьорско майсторство през 2012-а година, почти нямаше такива примери освен Христо Живков. 

Казват, че една птичка пролет не прави, но Христо Живков и Христо Шопов в „Страстите Христови“ наистина допринесоха много. Успехите – като например на Захари Бахаров в „Игра на тронове“, се виждат от младите и те си позволяват да мечтаят. Знам го, защото често получавам съобщения и впоследствие съм ставал ментор на доста млади български актьори, които се опитват да пробият в Лондон.

Винаги съм се възхищавал на работата на Бербатов и фондацията му и съм мечтал един ден и аз да съм в позиция да вдъхновявам и да помагам. И така започнах освен с производството на филми да се занимавам с организирането на майсторски класове в България с една от най-добрите нови американски школи. Исках актьорите в България да видят различен начин на работа – една, да я наречем “анти-техника“, с индивидуален подход и използваща разбираем съвременен език.

Идеята ми е един ден да направя академия в България, която не само да подготвя невероятни актьори, но и да им предоставя инструментите за успех – за да могат международните възможности да станат достъпни за повече българи. През последните години съм намерил много кастинги и за българи, а и за чужденци от всякакви възрастови групи. Всичко това съм го правил без заплащане, но с „българската кауза“ в сърцето. Откриването на невероятната Мария Бакалова за „Борат 2“ е плод на тази кауза. 

ДВ: И как се стигна до кастинга на Мария Бакалова за „Борат 2“?

Юлиан Костов: Кастинг режисьорката Нанси Бишъп, с която работим от години, ме помоли да помогна с кастинг за България за главна роля във високобюджетна холивудска комедия. Нито тя, нито аз знаехме кой е проектът или пък свързаните с него хора. Тогава бях в Лос Анджелис и въпреки 10-те часа разлика успях за три дни да намеря 70 актриси, които отговаряха на изискванията и ги организирах да ми пратят видео кастинг.

Мария Бакалова, която за малко да не изпрати кастинг, се открояваше от самото начало. Седмица преди първия ѝ скрийн тест в Лондон поговорихме и решихме да работим заедно. Така станах неин мениджър и ментор и преживяхме заедно травматизиращия кастинг процес, който продължи с месеци. Другото е история.

ДВ: С Мария планирате да стартирате нова инициатива заедно. Какво цели тя? 

Юлиан Костов: Фурорът, който Мария заслужено предизвика, е наистина феноменален – не само за българка, но за която и да е изгряваща звезда през последните години. Като започнем от това, че беше първият български артист под номер 1 в платформата за филми IMDb, тя се превърна в един от най-обсъжданите хора в света за цял месец, което на фона на забързания новинарски поток е много забележително. Наскоро тя подписа договор с влиятелната агенция CAA със седалище в Лос Анджелис.

Юлиан Костов с Мария Бакалова, която се превърна в най-популярното лице в Холивуд тази година

Паралелно с развитието на кариерата ѝ като актриса, планираме да започнем да продуцираме оригинални филми и сериали с фокус върху български и международни истории и герои, но направени за световния пазар. Пробивът ѝ показа на Холивуд, че светът наистина е жаден за таланти от различни части на света и че акцентът и чуждият език са сила, а не пречка.

Как може вече някой да го отрече? „Борат 2“ е най-гледаният филм за 2020-та и в центъра на успеха му е българка. Според мен големият проблем в България е липсата на далновидност – както у правителствата, така и у бизнеса. С малки изключения. Талант, умения и ум не ни липсват – липсва визия за развитие и вяра, а е толкова просто: иновации в образователната система, инвестиции в младите и утвърждаване на българската древна и модерна култура чрез изкуство, наука и спорт. 

ДВ: Банално е да питам за идоли, но – кой и какво Ви вдъхновява днес? 

Юлиан Костов: Мария Бакалова! (смее се) Тя за мен е потвърждение, че съм на правилния път, и е доказателството за това, в което винаги съм вярвал и за което съм се борил: че българин може да бъде световна сензация с уменията и смелостта си.

Не бива само далечното ни минало да е повод за национална гордост – войните в 21-ви век вече не са за земя, а за вниманието на потребителя. Нека мислим глобално – вече имаме „излаз“ и това е само началото. Имаме причина да мечтаем, да се гордеем и да се мобилизираме.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s