Кой се справя най-добре с пандемията? Къде е България?

Австралийско проучване анализира усилията на 98 страни в борбата срещу пандемията. Според учените, най-добре се справя Нова Зеландия, а най-зле Бразилия. Кой още е сред първенците? И къде е България?

Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн

Кои страни се справят най-добре с пандемията? В ново обширно международно изследване, проведено от австралийския Lowy Institute със седалище в Сидни, България се класира на 67 място. За сравнение: в същата класация Германия заема 55 място от общо 98 анализирани държави.

С най-добри оценки на първо място е поставена Нова Зеландия, а на последно се оказва Бразилия. „Някои страни се справят с пандемията по-добре от други, но повечето сякаш се надпреварват кой ще постигне по-слаб резултат“, обобщават авторите на изследването, цитирани от „Франс Прес“.

Те са изработили и индекс на ефикасността на мерките срещу пандемията, според който със 100 се оценява максимално постижение, а с 0 – минимално. Индексът на България е 37,4, а на Нова Зеландия – 94,4.

Страните, оградени от вода, се справят по-добре?

Независимият институт оценява мерките на националните правителства срещу Ковид-19 въз основа на 6 критерия, сред които са броят на заразените и на починалите, както и обхватът на PCR-тестовете. След Нова Зеландия сред първите десет се нареждат още Виетнам, Тайван, Тайланд, Кипър, Руанда, Исландия, Австралия, Латвия и Шри Ланка.

Прави впечатление, че част от отличниците са оградени от вода, което им позволява по-добре да контролират разпространението на заразата. Специално Нова Зеландия отрано затвори границите си, наложи обхватен локдаун и проведе масови тестове и с тези мерки коронавирусът можеше да бъде държан под контрол.  

Последната страна в класацията – Бразилия, е документирала 218 000 починали в резултат от Ковид-19. В списъка на зле справящите се влизат още Мексико (97 място), Колумбия (96), Иран (95) и САЩ (94). Президентите на Бразилия и на САЩ, Болсонаро и Тръмп, дълго време омаловажаваха опасността, припомнят техните критици.

Двамата популисти многократно се присмиваха на носенето на маски, отхвърляха налагането на локдаун, а в крайна сметка и сами се заразиха с вируса. Колкото до Китай, откъдето тръгна Ковид-19 – тази страна изцяло отсъства от класацията, защото изследователите смятат, че тамошните власти не са предоставили достатъчно публична информация.     

Повече корупция, по-малко успехи в пандемията

Авторите на изследването твърдят още, че класацията е съставена без оглед на политическата система в отделните държави. От проучването им се оказва, че по принцип малките страни с население под 10 милиона души сякаш се справят по-добре с пандемията.

„По принцип по-малките страни с по-малко население, където обществата са по-добре споени, а институциите си вършат работата, имат сравнително предимство в борбата срещу глобални кризи, каквато е пандемията“, се казва в доклада на Lowy Institute.

„Франс Прес“ припомня, че от началото на пандемията през декември 2019 година 100 милиона души са се заразили с коронавируса, а 2,2 милиона са починали след разболяване от Ковид-19.

През седмицата беше публикувана и друга класация, която има косвено отношение към борбата срещу коронавируса: Индексът за възприятие на корупцията на правозащитната организация „Трасперънси Интернешънъл“.

Авторите на това допитване твърдят, че колкото е по-високо равнището на корупция в една държава, толкова по-зле се справят властите с пандемията. И в тази класация Нова Зеландия (заедно с Дания), се нарежда на първо място, докато България е сред последните в ЕС, редом с Румъния и Унгария.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s