Мълчанието за Бокова е съучастие

Азърбайджанската перачница удря по националната репутация на България

Ирина Бокова

Ирина Бокова

© Георги Кожухаров

За държава, на която с много здраво лепило е сложен етикетът „най-корумпираната в ЕС“, скандалът с Азербайджан и замесването в него на български представители в авторитетни международни институции е още един удар по националната репутация.

Задълбоченото разследване на консорциум от журналисти в няколко държави установи, че съпругът на Ирина Бокова – Калин Митрев, е получавал плащания от азербайджански компании, през които са минавали парите и за лобисти на азиатската газова държава.

Самият Митрев отрича това да има нещо общо с факта, че жена му е шеф на ЮНЕСКО, а Бокова казва, че не е знаела с какво се занимава съпругът й. (Вижте повече в текста „Как азербайджанската пералня изцапа България“)

Понякога обясненията само влошават нещата. Фактите по разследването са толкова убедителни, че простото им отричане не може да промени създаденото в резултат на тях впечатление.

Петното върху Бокова е сериозно и което е по-неприятно, проблемът не е само неин личен. Ако преди година тя влезе в битката за генерален секретар на ООН като „българката на най-висок пост в международна институция“, сега е по-скоро най-високопоставеният политик, замесен в скандала с Азербайджан.

Затова реакцията на българската държава е изключително важна. Обикновено Бойко Борисов предпочита да не прави нищо, за да няма разсърдени. Ситуацията е деликатна и заради отношенията с Азербайджан и евентуалните доставки на газ оттам.

Публичен коментар от високопоставен политик и ясно разграничаване от подобни действия обаче са най-малкото, което следва да бъде направено.
В противен случай мълчанието ще е признание, че това за България е напълно нормално. И потвърждение на етикета, лепнат на страната не от друг, а от нейните политици.

3 thoughts on “Мълчанието за Бокова е съучастие

  1. КАКВО ПРАВИ ТАЗИ ЖЕНА, ТЯ НЕ СЕ ЛИ ХРННИ. ИЛИ ИСКА ДА ПРИЛИЧА НА МЙКА ТЕРЕЗА И С АСКЕТИЧНИЯТ СИ ВЪНШЕН ИД ДА ПЕЧЕЛИ ИММИДЖ.. МОЖЕ И ДА ПЕСТИ ОТ ЗАКУСКИ, ЗА ДА ОБСЛУЖИ МОСОВСКИТЕ СИ ГОСПОДАРИ,КОИТО ИСКАТ ЯВОЧНИ АПАРТАМЕНТИ В ПАРИЖ, ЛОНДОН, НИЬОРК, ВАШИНГТОН, САН ФРАЦИИСКО,ЛОС АНЖЕЛИС И ТЯ И МЪЖЪТ Й ТРЯБВА ДА ГИ КУПЯТ И ПОДСИГУРЯТ НА РАЗПОРЕЖДАНЕ.

    Харесвам

    1. Жената на милиардер не икономисва от закуски. Почти не влиза да обядва в ресторанта на служителите на Юнеско, има си своя аристократична среда и предпочита да общува само с висок ранг дипломати. Има солидна московска подготовка, и след като един испанец успя да я надвие в щурма за най-високия пост на ООН, сега – след изтичанехо на втория й пореден мандат като шеф на Юнеско я чака нова блестяща кариера в Италия. С други думи – оказа се достойна наследница на Георг Боков, но с по-финни маниери от баща си. Съвременник.

      Харесвам

      1. МНОГО ПОЛЕЗНИ ИДИОТИ И НАИВНИЦИ ИМА В ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ДЪРЖАВИ НЕИЗПИТАЛИ РУСКИЯТ КОМУНИЗЪМ И НА ТОВА РАЗЧИТАТ ТЕЗИ ВЕЧЕ ТАРИКАТИ, НАСЛЕДНИЦИ НА УБИЙЦИТЕ СИ БАЩИ. ТЕ УБИВАХА ВСИЧКО, ХОРА, ИСТОРИЯ, МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ, БЪДЕЩЕ, ВЯРА, ЧЕСТ, ДОСТОЙНСТВО, ЛЮБОВ И ЗА КАКВОТО ОЩЕ СЕ СЕТИТЕ. АКО НЕ ГО ВИЖДАТЕ, ЗНАЧИ СТЕ ИНВАЛИДИ ОТ ВРАТА НАГОРЕ.

        Харесвам

Вашият коментар