Странно съвпадение: къде са хората на ДПС в тези списъци?

Два списъка. Но и в двата най-силно се набиват на очи липсващите. Заради това многозначително съвпадение човек за пореден път може да остане с впечатлението, че обвързаните с ДПС са недосегаеми.

Табелка с надпис Частна собственост

Коментар от Емилия Милчева:

На десетата година от обещанието на Борисов “да стигнем докрай” при заменките на гори – “най-уродливото нещо, което можеше да роди тройната коалиция”, се появи списък на фирмите и лицата, които ще трябва да връщат пари на държавата. Но най-важното в този списък се оказват липсващите.

Както съобщи министърката на земеделието и горите Десислава Танева, при 103 от общо 132 сделки за заменки в периода 2007-2009 година е открита неправомерно получена държавна помощ. Става дума за 478 имота с обща площ от близо 22 000 декара, чиито собственици ще трябва да доплатят около 80 милиона лева. Което, впрочем, е твърде скромна сума.

Няма да се рови в сделките за другите над 11 хиляди декара, извършени преди 2007 година, тъй като тогава България не е била член на ЕС. Така че и за левче на квадратен метър да са били разменени имотите, даденото си остава дадено. Тоест, щетите от договорите за всички парцели край морето, получени от приближени на НДСВ, ДПС и БСП през 2005-2007 година срещу някоя пършива нива във вътрешността на страната, се пишат на сметката на данъкоплатците. А както знаем, на тая сметка може да се пише всичко.

Недосегаемите

На вестник „Сега“ дължим разкритията кои са липсващите в списъка за заменките – хора на ДПС и БСП. Пак свързани с ДПС (и с ГЕРБ) няма да връщат пари и за къщите за гости, показа пък разследване на „Биволъ“. Това също ще се пише на сметката на данъкоплатците.

Така човек може да стигне до заключението, че обвързаните с ДПС и кръговете му са недосегаеми – независимо дали Движението е във или извън официалната власт. При това по отношение на заменките ДПС е не само контрагент, но и движеща сила. Областни управители, подписвали сделките, са били издигнати от ДПС.

Държавната агенция по горите, контролирана от ДПС при кабинета “Станишев”, е осигурявала изгодни оценки на терените плюс актове за собственост. След това предназначението на земята се е сменяло, на нея са се вдигали луксозни имоти, била е продавана, ипотекирана или вписвана като апортна вноска на стойност, надхвърляща десетки пъти сумата от договора за заменка.

Затова да попитаме: какви възгледи за правосъдието може да възпита една държава, позволяваща да се отърват от справедливо възмездие хора, които са я ощетили, сдобивайки се с публични активи или имущество в ущърб на всички останали? Правото, наложено от законодателите и изпълнителната власт, срещу справедливостта, в която и блажените вече не вярват…

Санкциите за заменките и за къщите за гости не дължим нито на прокуратурата, нито на КПКОНПИ. Ако не беше настойчивостта на ЕК за заменките, нямаше да ги има и тези 80 милиона лева. Ако не бяха разкритията на разследващи журналисти, къщите за гости щяха да си останат луксозни частни резиденции, за които нито в прокуратурата, нито в КПКОНПИ щяха да започнат проверки. Независимо че първите публикации за далавери със средства от Програмата за развитие на селските райони са отпреди години.

Много от тези имоти най-вероятно ще си останат за лично ползване, но поне част от собствениците им ще трябва да върнат сумите, получени безвъзмездно като евросубсидии.

В същото време прокуратурата и КПКОПНИ са ангажирани да гонят други вредители. Така определението на депутата от ДПС Хамид Хамид за Цацаров и бъдещата му месторабота си идва съвсем на място: “ДПС високо оценява качествата на Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия. Богатство за всяка държава е да използва този потенциал пълноценно и мисля, че КПКОНПИ е мястото, където този потенциал може да се развие”. Да, съвсем сигурно е, че за всяка власт такъв потенциал е истинско богатство.

Тандемът ГЕРБ-ДПС си има своя история в правораздавателната система. Но предстоящите назначения на главен прокурор и шеф на КПКОНПИ са сякаш връхната точка на това съзаклятие.

Цялото това черво, наречено корупция

Борисов управлява толкова отдавна и дава толкова много обещания, че заради последните никой не помни първите. В началото на 2010 година, говорейки за заменките и стореното от тройната коалиция, в ефира на една телевизия той се кълнеше следното: „Ще видите, че тук цялото това черво, наречено корупция, ще се разплете от единия до другия край. И така град по град”. Но така се заплете, че разплитане няма. А едни обръчи все така си остават невидими.

Вашият коментар