„Зависимостите лъсват“. Елена Йончева – кандидат на ДПС за евроизборите

Свободна Европа

Елена Йончева
Елена Йончева

Настоящата евродепутатка от квотата на БСП Елена Йончева прие да бъде кандидат на ДПС на изборите за Европейски парламент (ЕП) през юни, съобщи БТА.

Новината идва, след като ден по-рано кандидатурата на Йончева беше издигната от местната структура на ДПС в Благоевград.

Дни по-рано председателката на БСП Корнелния Нинова каза, че Йончева, както и четирима други настоящи евродепутати от квотата на БСП няма да бъдат номинирани за нов мандат от партията.

ВИЖТЕ СЪЩО „Пеевски пое ръководството на ГЕРБ“. Денков не изключва разговор с Борисов след изборите

„Приемам номинацията на ДПС-Благоевград да участвам в кампанията като кандидат за евродепутат като признание за всичко, което съм постигнала в Европейския парламент за България“, каза Йончева пред БТА. По думите ѝ решението да се кандидатира отново за евродепутат е свързано с желанието ѝ да продължи „битките“ по различни политики в ЕП.

Йончева посочва, че сред политиките, за които иска да се бори в ЕП са „работещи мерки срещу корупцията на национално и европейско ниво“, както и „защита на журналистите от цензура и политическо преследване“.

„Рано или късно зависимостите лъсват. За мен много по-рано от вчерашния ден, когато вие научихте за тези зависимости. Това дава обяснение за прекратените отношения с Елена Йончева“, каза лидерката на БСП Корнелия Нинова относно номинацията на Йончева.

ДПС Благоевград издигна още съпредседателите на партията Делян Пеевски, който е санцкиониран за корупция от САЩ, и Джевдет Чакъров, натоящите евродепутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова, както и други членове на движението.

Преди да започне активна политическа кариера Елена Йончева беше журналист. Тя работи в различни програми на обществената БНТ, а по-късно и в телевизия, свързана с укриващия се в Сърбия бивш шеф на КТБ Цветан Василев и депутата Делян Пеевски.

През 2017 г. Йончева беше част от инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Румен Радев за президент. След избирането си Радев назначи Йончева за секратар за връзка с медиите. Няколко месеца по-късно Йончева беше избрана за депутат в 44-тото Народно събрание като част от БСП.

На последните европейски избори през 2019 г. Йончева беше избрана за евродепутат от БСП като беше водач на листата на партията.

В продължение на години Йончева имаше дългогодишна връзка с бившия лидер на БСП, бивш председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и бивш премиер Сергей Станишев.

През 2019 Специализираната прокуратура повдига на Йончева за пране на пари, източени от фалиралата КТБ, а няколко години по-късно поиска Европейският парламент да свали имунитета ѝ.

Вашият коментар