2020 – България е в устойчиво криминално равновесие

Стефан Попов

Криза би било добре да има, но няма. Има устойчива деградация.
Криза би било добре да има, но няма. Има устойчива деградация.

„Дневник“ се обръща по традиция в края на всяка година към философи, политолози, социолози и наблюдатели да оценят политическата 2020 г. и да направят прогнози за 2021 г. Отиващата си година вече беше оценена от списание „Тайм“ като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Четете равносметката за 2020 г. в дните до Новата година, а очакванията за 2021 г. – след 1 януари. Днес ви предлагаме отговорите на проф. Стефан Попов д. н. за отиващата си 2020-а. Още обобщения – четете тук.

Сбъдна ли се някое от очакванията Ви за 2020 г.? В какво се излъгахте?

– Пандемията пренареди нагласите ми, така че и да съм имал очаквания, те са се изпарили.

Ако пандемията от коронавирус беше невъзможна за прогнозиране, така ли беше с политическата криза?

– Не виждам политическа криза. Всичко си върви горе-долу гладко от 2009-та насам. Ние злоупотребяваме с думата криза. Криза би било добре да има, но няма. Има устойчива деградация, но тя тече плавно и някак комфортно, без криза. Криза има, ако има масово изживяване за криза, а подобно нещо не се забелязва.

Имаха ли смисъл протестите и постигнаха ли нещо?

– Не са постигнали нещо особено. Но показаха готовност да се протестира, при това в момент на вилнееща епидемия. Не излъчиха нови политически формации, нямаха политическо продължение. А в крайна сметка единствено решаващо значение има политическото представителство. Протестите се разминаха с този въпрос, както най-често става, с изключение на 1997.

Как оценявате поведението на президента през изминалата година?

– Много пъти и много години съм писал, че тази институция е напълно сбъркана в резултат на разминаването между (неоснователните) общи избори и (основателно) слабата власт. И този пореден президент вампирясва от самата си позиция и нейното основно противоречие. Към него има очаквания да играе мащабна политическа роля, за каквато няма ресурс. Самият той е градил кариера и самочувствие високо във въздуха. Имам чувството, че и сега това прави. В него има нещо от патетиката на дирижабъла.

Какво Ви изненада през 2020 (в политическата среда)?

– Нищо. През 2012, преди цели осем години, най-влиятелното в света списание по международни отношения, Foreign Affairs, нарече България „държава-мафия“, заедно със страни като Венецуела и Колумбия. Тук това дори не го виждаме добре, защото сме вътре в криминализираното тяло.

Но отстрани гледката вероятно е потресваща. България е в устойчиво криминално равновесие. Институциите са силози на криминогенни потенциали, добре захранени. Това е най-надеждният държавен резерв.

А какво не Ви изненада?

– Повечето факти са продължение на инерции от цяло десетилетие и нищо изненадващо няма.

Коя е думата на 2020 според Вас?

– „Заразени“.

Цяла България се насели внезапно с аматьори счетоводители, които сутрин и вечер усвояват данните от епидемичната статистика. В „Чумата“ на Камю един герой казва нещо в този смисъл – чумата се свежда до счетоводство. Тази фантастика ни заля и се превърна в основно занимание. Което показва колко неподготвен е човек за посрещане на бедствия и високи рискове.

Има ли позитивни ефекти от тази криза и какви са те?

– Ако става дума за епидемията, искам да мисля, че има повишено чувство за солидарност и взаимна търпимост в резултат на среща с общата опасност, пред която всички стават равни, защото са равно безсилни. Разбира се, има и пълни истерии.

Как оценявате състоянието на гражданското общество?

– Развива се бавно, по Дарвин с еволюцията на видовете. Но медиите, които попадат в тази категория, са катастрофа.

Още обобщения четете в „Годината 2021.

1 thoughts on “2020 – България е в устойчиво криминално равновесие

Вашият коментар